Logo

Türkiye'de En Güzel Kumsallar İçin Kapsamlı Rehber

Dört tarafı denizle çevrili cennet ülke Türkiye’de elbette birbirinden güzel kumsallar var. Türkiye en güzel kumsallar rehberinin Ege ve Akdeniz kıyılarından çıkabileceğini söylemek mümkün! Üstelik bu bölgelerde yer alan pek çok kumsalda tarihi antik kentlere yakınlığıyla turizm bakımından popülerliğini daima sürdürüyor.

Tatil Rüyası: Türkiye’nin En Harika Kumsalları 

Türkiye en güzel kumsallarını, mutlaka görülmesi gerekenler listesi olarak edinmeniz için şu şekilde sıralayabiliriz: Kelebekler Vadisi, Ovabükü, Patara, Akbük, Ölüdeniz, Kaputaj Plajı, Akvaryum Plajı, Ilıca Plajı, Çıralı Plajı, İztuzu Plajı, Phaselis Plajı ve Hisarönü Koyu. 

1. Kelebekler Vadisi

Tatil cenneti Muğla’nın Fethiye ilçesinde konumlanan Kelebekler Vadisi, doğanın kalbinde ve adeta koruması altında olan yüksek kayalıklarla çevrili büyüleyici bir yer! Bölgede yüz farklı kelebek türünün yaşaması da vadiye adını vermiş durumda. Saklı bir cennet olarak nitelendirebileceğimiz Kelebekler Vadisi, özellikle bireysel seyahat severlerin favorisi. Doğayla iç içe vakit geçirmek ve özgür hissetmek istediğiniz de en doğru rotalardan birisi olduğunu söyleyebiliriz. Bu vadide bungalov, çadır, ağaç ev gibi çeşitli konaklama seçenekleri de bulunur. Yalnızca deniz yolu ile ulaşımı sağlanan vadiye doğayla baş başa huzur dolu bir tatil yapabilirsiniz.

2. Ovabükü Plajı

Her sezon gidilse doyulamayacak, daima keşfedecek bir yerleri olan tatili en iyi şekilde hissettiren güzel Datça’nın her plajı gibi Ovabükü Plajı’da mutlaka görülmesi gereken kumsallardan, denizlerden biri… Ovabükü Plajı, Datça’nın bir köyü olan Mesudiye’de konumlanır. Ovabükü, doğallığını en orijinal hali ile koruyan ve köy hayatını da aynı doğallıkta görebileceğiniz sakin ve huzurlu bir yerdir. Datça’nın merkezine uzak kalan bu nokta, uzun ve zorlu yollardan dolayı vazgeçmenize sebep olmasın. Gittiğiniz yola değeceğini ve tertemiz denizin ve mis gibi doğanın tadını çıkaracağınızı bilmelisiniz.

3. Patara Plajı

Türkiye en güzel kumsalları arasında yer alan bir Akdeniz plajı olan Patara Plajı, en uzun kumsala sahip olmasıyla öne çıkar. Patara Plajı, atmosferiyle adeta bir çöldeymişsiniz hissi verir. Ayaklarınızda hissedeceğiniz incecik sıcak kum ve biraz dalgalı olsa da berrak bir deniz ile tatilin hakkını verdiğiniz bir yerde olduğunuzu düşündürecek. Patara Plajı’na oldukça yakın olan Apollo Tapınağı ve antik kenti de ziyaret etmeden bölgeden ayrılmamanızı tavsiye ederiz. 

4. Akbük Koyu

Türkiye en güzel kumsalları arasında yer alan, Muğla’nın güzelliklerinden olan Akbük Koyu, yeşil ile mavinin bir arada olduğu dağların arasında saklı bir doğa harikası! Gökova Körfezi’nin kuzeyinde yer alan Akbük koyu, Muğla şehir merkezine 50 km ve Bodrum’a da 60 km uzaklıkta yer alır. Çadır ve karavan için kamp alanları bulunan koyda otel tercih etmek isteyen tatilciler için de alternatifler vardır. Ege plajlarının en iyileri arasında hiç şüphesiz yerini alını Akbük Koyu’nda denizinin berraklığı ve doğasının güzelliği karşısında büyüleneceksiniz. 

5. Ölüdeniz – Fethiye

Fethiye merkeze 15 km uzaklıkta konumlanan Ölüdeniz, hem kara yolu hem de deniz yolu ile ulaşım sağlanan bir lokasyondur. En önemli özelliği denizkulağı şeklinde olması ve Akdeniz’in en nadide mavi bayraklı plajlarından olmasıdır. Çevresi kapalı bir göl yapısına benzeyen Ölüdeniz’de su altı dalışı, yamaç paraşütü gibi macera severlerin ilgisini çekecek aktiviteler de yapılır. Her açıdan keyif alacağınız ve mavinin her tonunu görebileceğiniz sıcak ve dalgasız bir denizi vardır. Türkiye en güzel kumsalları arasında yer alan Ölüdeniz, tahmin edersiniz ki sezon boyu da yerli yabancı turist akınına uğrar. Dolayısıyla rezervasyon için erkenden adım atmakta ve planlarınızı şimdiden şekillendirmekte fayda var, bizden söylemesi!

6. Kaputaj Plajı – Kaş

Mavinin en güzel tonuyla, buz gibi suyuyla, güzel doğasıyla Türkiye en güzel kumsalları arasında yer alan Kaputaj Plajı sizi kendine hayran bırakacak. Antalya’da yer alan plaj, soğuk yer altı sularının denize karıştığı özel bir yer. Pek çok tatilcinin Kalkan’dan Kaş’a geçerken ilgisini çekmeyi başararak keşfedilen plaj aynı zamanda onlarca yerli yabancın turistin de özellikle geldiği noktalardan biridir. Etkileyici renkleri ve denizinin güzelliği deneyimlemeye değer bir plaj olarak listenize girmeli!

7. Akvaryum Plajı

Muğla’nın Datça ilçesine bağlı olan Palamutbükü’nde yer alan ve Türkiye en güzel kumsallarından biri olan Akvaryum Plajı, Gerence Koyu ismiyle de bilinir. Palamutbükü Plajı’ndan yalnızca 10 dakika uzaklıkta olmasına rağmen normal bir yolu ya da merdiveni bile olmayıp engebeli yollar arasından indiğiniz küçük ve saklı bir cennet! Birbirinden orijinal çakıl taşlarından oluşan kumsal alanı oldukça küçük ve denizde de yine çakıl taşları ve hatta girişinde koca bir kayalık bulunur. Koy olduğu için deniz son derece durgun ve bir o kadar da berrak! Kesinlikle çok keyif alacağınız bir plaj olacaktır. Datça tatilinizde Palamutbükü için mutlaka bir gün ayıracağınız için Akvaryum Plajı’nı da görmeden dönmemelisiniz.

8. Ilıca Plajı – Çeşme

İncecik, parlak ve yumuşacık kumlarıyla Türkiye en güzel kumsallar rehberinin en iyi hakkını veren Ilıca Plajı, son yılların en favori tatil beldesi Çeşme’de bulunur. Ilıca Plajı, sezon boyu hafta içi, hafta sonu kalabalığıyla popülerliğini korur. Termal su kaynaklarından beslendiğinden ismini de buradan alan Ilıca Plajı’nın denizi sıcak ve dolayısıyla çocuklu aileler ve soğuk denizden keyif alamayanlar için daima ilk tercih konumundadır! Ayrıca beslendiği kaynak suları sebebiyle deniz suyunun romatizma, kan dolaşımı ve cilt rahatsızlıkları gibi sorunlara da iyi geldiğine inanılır. Özetle; Çeşme’de gideceğiniz her plaj kumsalıyla deniziyle hayran kalacağınız yerlerden olduğunu söylemek mümkündür.

9. Çıralı Plajı

Maviyle yeşilin kucaklaştığı en özel Akdeniz plajlarından biri olan Çıralı Plajı, yalnızca bölge özelinde değil Türkiye en iyi kumsalları arasında da yine en gitmeye değer olanlardan! Ormanın içine saklanmış bir doğa harikası olan Çıralı, su kaplumbağalarının en sevdiği lokasyonlardan biridir. Olimpos’a yürüme mesafesinde olan plaj, Olimpos Antik Kenti’nin de hemen yanında konumlanır. Dolayısıyla bölge, tarihi sit alanı olduğundan büyük yapılar bulunmuyor. Çadır, bungalov ve pansiyon gibi konaklama seçeneklerini değerlendirerek hem tarihi hem de doğayla iç içe bir tatil geçirebilirsiniz. Antalya’nın Kemer İlçesi’nde bulunan Çıralı Köyü bölgesinde yer alana plaja kara yolu ile ulaşım sağlanabilir.

10. İztuzu Plajı

Türkiye en güzel kumsalları arasında bulunan ve Muğla’da Dalyan bölgesinde yer alan İztuzu Plajı, 4,5 km uzunluğa sahip doğasına hayran kalacağınız bir başka yer! Caretta Caretta olarak bilinen kaplumbağaların en büyük yumurtlama alanı olmasıyla da her sezon turistler tarafından popüler olarak tercih edilen plajlardan olmaya devam ediyor. Ancak kaplumbağaların yumurta bırakmalarına süre tanımak ve doğanın akışına olumsuz müdahalede bulunmamak için plajın giriş ve çıkışlarında saat kısıtlaması mevcuttur. Rotanızı İztuzu Plajı’na çevirmeden önce buna göre planlama yapmayı unutmayın.

11. Phaselis Plajı, Antalya

Antalya sıcağında kültürel bir gezi yapıyorsanız mutlaka Phaselis Antik Kenti’ni ziyaret edeceksiniz demektir. Buraya kadar gelmişken 3 farklı koydan denize girme imkanı bulunan, doğasıyla kendine hayran bırakan Phaselis Plajı’na uğramadan dönmemelisiniz. Türkiye en güzel kumsalları arasında yer alan Phaselis Plajı’nın Kuzey Liman, Merkez Liman ve Güney Liman isimlerinde üç farklı koyu bulunur. Tüm koyların denizi birbirinden berrak ve temizdir. Antalya seyahatinde mutlaka 1 gününüzü ayırmanız gereken bu güzel plajda Türkiye en iyi kumsallar listesinin değerlilerindendir.

12. Hisarönü Koyu, Marmaris

Marmaris ve Datça arasında bulunan Hisarönü Koyu, iki beldenin de doğal güzelliklerinin bir konsepti gibi karşımıza çıkıyor. Özellikle son yıllarda popülaritesi artan koy, begonviller ve çam ormanlarıyla çevrili bir plaj olarak adeta bir tablo gibi… Temiz havası, tertemiz denizi, kiremit rengi kumları ile keyifli bir plaj günü geçirebileceğiniz yerlerden biridir.