Logo

Muğla Gezi Rehberi Ege'nin Gizli Cennetini Keşfedin

Güneşin, mavinin, yeşilin daima ahenkle dans ettiği manzaraları içinde barındıran, Ege’nin gizli cenneti olan, masalsı tatil rotalarına ev sahipliği yapan ve Türkiye’nin en kalabalık 24. şehri olarak bilinen Muğla’yı birkaç yaz üst üste rotanız olarak planlarsanız ancak tamamlayabilirsiniz. Her defasında bambaşka bir keyif alacağınız ve her seferinde son olmayacağını hissedeceğiniz seyahatinizi daima unutulmaz anılarla bitireceğinizi belirtmek gerekir. O halde not almak için ve planlarınızı şekillendirmek için hazırsanız Muğla’da nerelere gideceğinize, hangi mevsimde neler yapabileceğinizi ve kaç günlük bir seyahat ile en doyurucu tatil planını yapabileceğinize dair tüm detaylara hakim olabileceğiniz sizler için hazırladığımız Muğla gezi rehberine başlayabiliriz.

Muğla Hakkında Bilinmesi Gerekenler

Antik Karya bölgesinin en eski yerleşimlerinden biri olan Muğla’nın tarihteki ilk ismi Karya’dır. Bilinen tarihe göre Karyalılar, bölgenin ilk yerli halkıydı. Dönemsel olarak kısa aralıklarla farklı ülkelerin işgallerine uğramasıyla önce Medler ve daha sonra da Persler bölgeyi yönetim altına almışlardır. 

Bugün, ilçelerinin bir kısmı Akdeniz Bölgesi’ne dahil olmasıyla hem Ege hem Akdeniz topraklarına yayılmış ve kıyısı olan bir şehirdir. Ülkemizin en uzun sahil şeridine sahip olan Muğla, dağlarından adını alan Menteşe bölgesinde konumlanır. 

Muğla Kaç Günde Gezilir?

Muğla, her biri birbirinden güzel ve turizm cenneti olan 13 ilçeye sahiptir. Tüm ilçeleri kabaca gezmek ve görmek olarak planlamak gerekirse tamamı için 10 gün ancak yeterli olacaktır. Ancak her birini gerçekten deneyimlemek için farklı seyahatlerde bölgesel olarak planlanacak tatiller olmalıdır. 

İyi bir gezi planı ile beklentilerinize göre değişecek şekilde böleceğiniz her bir ilçeye gün sayısını bölebileceğiniz ve 10 günde Muğla gezinizi tamamlayabilirsiniz. Muğla gezi rehberi hazırlarken Muğla’yı şu şekilde gruplara ayırabilirsiniz:

Muğla’ya Ne Zaman Gidilir?

Muğla tatili için en iyi tercih, Haziran-Ekim ayları arası olan dönemdir. Ancak yazlık bölgelerinde sakin ve huzurlu bir tatil yapmak için ilkbahar ve sonbahar aylarında da bambaşka bir keyfi olduğunu söyleyebiliriz. Kış mevsiminde yağış yoğunluğu sebebiyle gezi için çok verimli olmayacağından tercih edilmemelidir. Yaz mevsiminde her ilçesinde onlarca mavi bayraklı plaja sahip olan büyüleyici koylarını deneyimlemelisiniz. Dolayısıyla yaz turizminin gözdesi bir bölge olarak nitelendirebiliriz.

Muğla'da Nerede Kalınır?

Tatil cenneti olan Muğla’da her beklentiye, zevke ve bütçeye uygun konaklama seçenekleri mevcut. Kiralık ev, butik otel, bungalov otelleri, apart, pansiyon gibi pek çok çeşitli seçenek içerisinden dilediğiniz bölgede dilediğiniz türde konaklamayı seçebilirsiniz. Yaz mevsiminde popüler olmasıyla ve turist akınına uğraması sebebiyle erken rezervasyonun bütçe dostu bir hamle olacağını hatırlatmak faydalı olacaktır. 

Bölgesel olarak ise şehir merkezinde konaklamak, ilçeleri gezmek bakımından çok konforlu olmayabilir. Dolayısıyla konaklama planınızı bölgelere göre bölmek en konforlu seçenek olacaktır. 3 gün bir bölgeye, 2 gün bir başka bölgeye gibi beklentilerinize göre seçim yapabileceğiniz şekilde ilçe bazlı konaklayarak her bölgeyi çok daha keyifli deneyimleyebilirsiniz.

Muğla'da Görülmesi Gereken Yerler Nerelerdir?

Muğla gezi rehberi hazırlarken Muğla’da görülmesi gereken yerleri atlamamak gerekir. Doğasıyla, tarihiyle, kültürüyle her alanda gezilecek ve detayıyla anlatılması gereken pek çok bölgeye sahip olan Muğla’da her bir ilçe kesinlikle ziyaret edilmelidir. Kültür ve tarih gezisi olarak; Konakaltı Hanı, Kurşunlu Camii, Şeyh Camii, Muğla evleri ve bacaları ve önemli bir arkeoloji müzesi olarak bilinen Muğla müzesi görülmeye değer yerlerdendir. 

Muğla denince elbette akla ilk gelen yerlerden biri olan ve “Tanrının dünyaya bahşettiği cennet” tanımıyla yerli yabancı tüm turistlerin favorisi olan Ölüdeniz’e mutlaka gidilmeli, 10 ay boyunca ılık ve durgun denizi deneyimlenmeli, eşsiz doğasına şahit olunmalıdır. Ölüdeniz’e 7 km uzaklıkta bulunan Kelebekler Vadisi ise dört mevsim boyunca durmayan şelalesi, geniş kumsalı, berrak denizi, pembe zakkum çiçekleri ve Temmuz-Eylül ayları arasında gelen “Jarsey Tiger” kelebekleriyle mutlaka Muğla gezi rehberi notlarınıza girmeli! 

Anadolu’nun en eski tiyatrolarından biri olan Bodrum Antik Tiyatrosu, tertemiz denizi ve muhteşem doğası ile mavi bayraklı Sarıgerme Plajı, sessiz ve keyifli atmosferiyle Marmaris Selimiye bölgesinde yer alan Akkum Koyu, Bodrum Çarşı Mahallesi’nde yer alan ve günümüzde Sualtı Arkeoloji Müzesi olarak kullanılan Bodrum Kalesi, zeytin ağaçlarının çevrelediği ve muhteşem bir manzara sunan Şeytan Yalısı, Muğla Uyku Vadisi, Kızkumu, Turgut Şelalesi, Azmak Nehri ve Milas Müzesi gibi daha pek çok keyifli yeri rotanıza mutlaka dahil etmeniz ve deneyimlemeniz gereken yerlerdendir.

Muğla İçi Ulaşım Nasıl Sağlanır?

Muğla gezi rehberi hazırlarken ulaşımı da dikkate almak gerekebilir. Muğla içerisinde ulaşım, yaygın olarak belediye otobüsleri sağlanır. Otobüsler dışında semtler ve ilçeler arası minibüs hatları da mevcuttur. Muğla’da tüm otobüsler için ana kalkış istasyonu, Atatürk Stadyumu önüdür. Ayrıca şehir, dünyanın en uzun belediye otobüs hattı rekorunu da 98 km’lik mesafeyi birbirine bağlamasıyla Marmaris ve Dalaman Havalimanı hattı ile elinde tutar. Her tatil beldesine ulaşabileceğiniz otobüs ve/veya minibüs seçeneği olmasıyla ulaşımın son derece konforlu olduğunu söyleyebiliriz. Ancak otobüs ve minibüs seçeneklerinin dışında elbette taksi ile de şehir turunuzu yapabilirsiniz.

Muğla'da En Güzel Manzara Noktaları

Muğla gezi rehberinin en can alıcı lokasyonları elbette doğayı tamamen hissettiğiniz, eşsiz manzaraları çıplak gözle deneyimleyebileceğiniz manzara noktaları! 

Ölüdeniz manzarasının tamamına hakim olan nokta olarak Montana Tepesi, kayalıkların tepesinden büyüleyici fotoğraflarla manzarayı ölümsüzleştirerek harika kareler yakalayabileceğiniz Kelebekler Vadisi, zorlu yollar sonrasında ulaşabildiğiniz ve SUV bir araçlar gitmeniz gerektiğini belirterek Radar Tepesi, İztuzu Plajı’nı kuş bakışı görebileceğiniz Çandır Seyir Terası, Akyaka’da bulunan Sakar Seyir Terası, Bodrum Gümbet’te bulunan turistlerin favori lokasyonlarından biri Yel Değirmenleri, Amos Antik Kenti, Datça Kurubük manzarası, Datça yarımadasının en uç noktası ve Ege-Akdeniz’in birleşimi olan, gün batımını bambaşka bir haliyle deneyimleyebileceğiniz Knidos Antik Kenti gibi eşsiz manzaralarıyla unutulmaz olacak bu yerlere Muğla gezi rehberinize yer vermeniz ve mutlaka görmeniz gerekiyor.