Logo

Retarderin Çalışma Prensibi ve Kullanım Amaçları

Retarder, binek otomobillerde ve küçük araçlarda sıklıkla kullanılan bir sistem olmadığı için pek çok kişi tarafından ne olduğu tam olarak bilinmez. Retarder sistemi, güvenlik ve aracın ömrü bakımından oldukça avantajlı olmakla birlikte arıza yapması durumunda da bilinçli olmayı gerektirir. Kurumsal araç kiralama hizmetleri, bu tür teknik detaylarla uğraşmak zorunda kalmadan, profesyonel bakım ve kontrol sürecinden geçen araçlarla sorunsuz bir sürüş deneyimi sunar.

Retarder Nedir?

Kelime anlamı, yavaşlatıcı/geciktirici/hız kesici olarak bilinen ve genelde otobüs, tır, kamyon gibi büyük araçlarda bulunan, frenleme performansının verimini artıran ikincil fren sistemine retarder denir. Binek otomobillerde fren diski ve balataların birbirine sürtünmesiyle aracı durduran, basit bir mekanizma olan birincil fren sistemi bulunur. Ancak büyük araçlarda birincil fren sistemi aracı durdurmak için yeterli güce sahip değildir. Özellikle yokuşlu ve eğimli yollarda birincil fren sistemi, tır ve kamyon gibi büyük araçları durdurmakta yetersiz kaldığı gibi araçların ağırlığı sebebiyle fren ömrü de kısalır. Dolayısıyla güvenlik ve aracın ömrü bakımından ikincil fren sistemi olan bu sistem, bu tarz araçlarda mutlaka bulunmalıdır. Bu sistemin birincil fren sisteminden farklı olarak aracı durdurmaz, yavaşlatır. Dolayısıyla ana fren sistemine fazla yük binmez.

Retarder Ne İşe Yarar?

Sistem, frenleme performansını iyileştirerek yolcuların ve sürücünün güvenliğini maksimum düzeyde sağlar. Frenleme performansının maksimum seviyede olması, fren sistemlerine gerekli yükün dağıtılmaması (birincil fren sistemine yüklenilmemesi gibi…) aracın ömrünü uzatarak maliyet bakımından da kurtarıcı olur.

Retarder Nasıl Çalışır?

Ret. sistemi mekanizması, şanzımandan çıkan, diğer adıyla şaft olan kardan milinin arkasına yerleştirilir. Kardan mili, üretilen gücün arka tekerleklere aktarılması görevini yapar. Retarder ile arasındaki bağlantı da dişliler ile sağlanır. Bu sistem devreye girince şaft üzerinde bulunan dişlilerin hareketi sınırlandırılır ve tekerleklerin dönme kuvveti azalır. Ağır araçların çoğunda hidrolik ret. sistemi kullanıldığından aracı yavaşlatmak için hidrolik olarak adlandırılan ret. sıvısından yararlanılır. Sistemde temel çalışma prensibi şu şekilde: kinetik enerjiyi ısı enerjisine hidrolik sıvısının vizkozitesinden yararlanarak çeviriyor. Sürücünün retarder kolunu kademeli olarak çekmesi ile geciktirici devreye alınmış oluyor. 

Hidrolik hız kesici sistemi bileşenleri aşağıdaki gibidir:

Retarder sırasıyla şu şekilde çalışır:

Retarder Sisteminin Avantajları

Türleri Nelerdir?

Sistem, kendi içinde de birincil ve ikincil olmak üzere ikiye ayrılır.

1. Birincil Ret. Sistemleri: Egzoz ve motor sistemleri

2.İkincil Ret. Sistemleri: Hidrodinamik ve elektromanyetik

Ağır araçlarda genel olarak birincil (normal) frenleme sisteminin yanında hem birincil hem de ikincil retarder sistemi kullanılarak üç farklı frenleme sistemi mekanizmaya dahil olur. En etkili olarak nitelendirilen sistem, egzoz retarderidir. Egzozdan hava akışı kesildiği zaman motor otomatik olarak kapanır. Bu sistem, sayesinde motorun otomatik olarak kendini kapatması engellenirken aracın yavaşlamasını sağlayacak kadar da hava boşluğu oluşturur. Bu sayede krank mili dönüşü yavaşlar ve araç momentum kaybetmez. Ters basınç sağlanarak gaz çıkışı da kapatılabilir. Hidrolik sistemde ise yapı, tork konvertörüne benzer. Sistem, şanzıman ve tahrik mili üzerinde konumlanarak hidrolik sıvı retarder içerisine pompalanır. Bu sayede de vites dişlilerinin dönüş hızı yavaşlar. Hidrolik ret. sistemi, otobüslerde yaygın olarak kullanılır. Genellikle duyulmayacak kadar sessiz çalışır. Bir diğer tür olan elektrikli sistemin yerleştiği yer de hidrolik sistem ile aynıdır. Hidrolik ret. sisteminden farklı olarak aracın yavaşlamasını sağlamak için elektromanyetik indükleme kullanılır.

Retarder Arızası

Retarder tutmaması olarak bilinen arıza durumlarında genellikle elektronik ya da mekanik arızalar söz konusu olur. Araç seyir halindeyken sistemin işlevini yerine getirmemesi söz konusu olursa hız sensörlerinin arızalandığı anlamına gelir. Yine araç hızla seyir halindeyken sistemin devreye girmesi ile araçta titreme olursa arka aks yatağının hasarlı olduğu anlamına gelir. Bu durumda aracı kullanmaya devam etmek, oldukça risklidir. Dolayısıyla araç kullanımı durdurulmalı ve onarım için servise verilmelidir. Ret. sisteminin arızalanmasına sebep olacak bir başka durum da hava basıncı sistemi ile ilgilidir. Sistem kullanılırken herhangi bir sorun olmadığı halde kullanım durduğunda frenlerde şişme olursa hava basınç anahtarının değiştirilmesi gerektiği bilinmelidir.