Logo

Tatiliniz için Kaçırmamanız Gereken İzmir Karaburun Koyları

İzmir şehir merkezinden 1.5 saatlik bir yolculukla ulaşabileceğiniz, yarımada olarak bilinen Karaburun, henüz keşfedilmemiş bakir koyları, popüler kültürün esiri olmayan birbirinden keyifli mekanları, dinlendirici doğasıyla huzurlu bir Ege tatili yapmak isteyenlerin en doğru tercihi yaptığı rotalardan biridir. Her şeyiyle övülmeye değer olsa da yaz mevsiminin tam ortasında turist akınına uğramamış olan masmavi ve berrak bir su ile büyüleneceğiniz İzmir Karaburun koyları, keşfedilmeye değer!

Badembükü

İzmir Karaburun koyları arasında en uzak nokta olan ve Karaburun merkezden 40 dakikalık bir araç yolculuğu ile ulaşabileceğiniz Badembükü, tertemiz kumluk plajı, berrak ve masmavi deniziyle gittiğiniz en iyi koylardan biri olacak. Rüzgarlı havalarda dalgalı olabilen denizi çoğu zaman sakin. Herhangi bir tesisi olmayan bu koya yiyecek, içecek ve şezlong gibi ihtiyaçlarınızı yanınıza alarak gitmeniz gerektiğini bilmelisiniz.

Boyabağı Koyu

Karaburun Kösedere Köyü’nün sahilinde olan Boyabağı Koyu, İzmir şehir merkezine de 95 km uzaklıkta yer alıyor. Zeytin ağaçlarıyla çevrili bir tepeyi aştığınızda ulaşacağınız bu koy, dar bir kıyı şeridine sahip olmasına rağmen iki ayrı kafesi bulunuyor. Bu kafe dışında herhangi bir işletme bulunmadığından yine hazırlıklı gelinmesi gereken koylardan biri. Bilinirliği olmadığından popülasyonu da sezonda bile yüksek değil. Dolayısıyla sessiz, sakin, huzurlu bir seçenek olarak notlarınızı alabilirsiniz.

Akvaryum Koyu

Karaburun’un merkezinde yer alan Akvaryum Koyu, belediye tarafından işletilir. Aynı zamanda İncirlikoy plajı ismiyle de bilinir. Karaburun’un en güzel plajlarından biri olmasının yanında bir de mavi bayrağa sahip! Belediye işletmesi tarafından sağlanan yeme-içme, şezlong-şemsiye gibi imkanlardan da ekonomik fiyatlarla yararlanılır. Elbette hem merkezde yer alışı, hem denizinin güzelliği hem de belediye işletmesi gibi bütçe dostu bir imkan bir araya gelince sezonda özellikle hafta sonları yer bulmanın çok kolay olmadığını belirtmeliyiz. Hem bunu bilerek hem de yer bulamama ihtimalinize karşın portatif sandalyenizi yanında götürerek gitmeniz faydalı olacaktır.

Dolungaz Koyu

Doğayla baş başa, huzurlu ve dingin vakit geçirmek istiyorsanız Karaburun’da rotanızı direkt olarak Dolungaz Koyu’na çevirmelisiniz. Özellikle kamp severlerin tercih ettiği bu koy içerisinde herhangi bir işletme bulunmuyor. Her anlamda hazırlıklı gitmek gereken bakir koylardan olduğunu tahmin ettiğiniz üzere mutlaka şemsiyenizi de yanınıza almanız gerektiğini bilmelisiniz. Zira gölge alan bulmanın oldukça zor olduğu bir yer. 

Hamzabükü

Karaburun’un en kuzey ve uç kısmında bulunan Hamzabükü’ne Hasseki ve Sarpıncık köylerinin ardından 25 dakikalık bir sürüş daha yaparak ulaşabilirsiniz. Uzunca bir sahile sahip olan Hamzabükü’nde temel ihtiyaçlarınızı karşılayacağınız nitelikte de bir büfe var. Bu büfe dışında bir işletme olmadığından hazırlıklı gelmenin önemli olduğu yerlerden. Rüzgarlı havalarda dalgalı olabilen deniz, diğer koylara göre daha ikincil tercih gibi düşünebileceğiniz bir yer olmasına sebep oluyor.

Yeniliman Sahili

Karaburun merkezden sonra en büyük yerleşim alanı olan Yeniliman’dan adını alan sahil, genellikle bölgenin halkı tarafından tercih ediliyor. Ancak hem diğer koylar gibi ücretsiz bir deniz keyfi sunmasıyla çayınızı, kahvenizi içip bir şeyler atıştırabileceğiniz uygun fiyatlı işletmesiyle keyifli vakit geçirebileceğiniz sahillerden biridir. Tatil planı içerisinde vaktiniz kalır ise deneyimlediğinizde üzülmeyeceğiniz bir rota olarak aklınızda bulunabilir.

Mimoza Koyu Plajı

Karaburun merkezde yer alan plajlardan biri olan Mimoza Koyu Plajı, temiz, durgun ve girilebilecek ideal soğuklukta olan ve sığ denizi ile hem çocuklu ailelerin hem de yetişkinlerin keyifle tercih ettiği yerlerden biridir. Plaj işletmesi, çevrede restoran ve kafeler gibi çeşitli isteklerinizi karşılayabileceğiniz mekanlar da mevcut. Ancak plaj işletmesinde şezlong sayısı sınırlı olduğundan erken saatlerde gelmeniz gerektiğini bilerek planınızı yapmalısınız.

Kaynarpınar Koyu

Karaburun’un yerlisi dışında turistlerin en az bildiği ve tercih ettiği koylardan biri olan Karnarpınar, merkezindeki balıkçı barınağının çevresindeki deniz ile daha çok biliniyor. Asıl keyfine varılacak yer ise balıkçı barınağından sonra karşınıza çıkacak olan gizli koy! Balıkçı barınağını karşınıza alıp soldaki tepeyi geçtiğinizde bu gizli ve muazzam koya ulaşabilirsiniz. Elbette hiçbir işletmesi bulunmayan bu bakir koyda doğayla baş başa keyif yapabilir, İzmir’in sıcak yaz günlerinde serin ve cam gibi denizde keyifli vakit geçirebilirsiniz.

Ardıç Plajı

Ardıç Plajı, Karaburun’un en meşhur yerlerinden biri olan Mordoğan Mahallesi’nde yer alıyor. Upuzun bir sahil, incecik kumları, buz gibi deniziyle İzmir Karaburun koyları arasında popüler bir tercih! Hem işletmelerden yararlanabileceğiniz alanlar hem de kendi sandalyeniz ile oturabileceğiniz alanı mevcut. Böylece her bütçeye ve isteğe karşılık verebiliyor. Ancak Karaburun’un en popüler plajı olması sebebiyle sezonda daima kalabalık olması, tercihinizi etkileyebilir. Dolayısıyla hafta içi ya da günün ilk saatlerinde tercih etmeniz daha keyifli vakit geçirmenizi sağlayacaktır.

Ayıbalığı Koyu

İzmir’de en temiz 5 koydan biri; Ayıbalığı koyu! İzmir’in tüm koylarını ve hepsinin ayrı ayrı büyüleyici olduğunu düşündüğümüzde oldukça etkileyici bir bilgi olduğunu itiraf etmek gerekir. Akdeniz foklarının yaşadığı mağaralara ev sahipliği yapması sebebiyle de bu, ilk etapta kulağa ilginç gelen isme sahip. Ne yazık ki Akdeniz foklarının nesli tükenmekte olduğu için günümüzde rastlamak çok zor… Ancak kesin konuşamayız; geçmişte sıklıkla olduğu gibi kayalıklara dinlenmeye gelen bir fok balığı ile belki de siz karşılaşırsınız. Soğuk suyu ile sıcak havada ferahlayabileceğiniz, temizliği ile keyfinizi ikiye katlayacağınız bu koyu mutlaka görmelisiniz.