Logo

Operasyonel Araç Kiralamanın İşletmelere Sağladığı Avantajlar

Operasyonel araç kiralama özellikle son yıllarda şirketler için popüler bir tercih haline gelmiştir. Gerek ticari avantajlar bakımından gerekse de şirket içerisindeki ekstra iş yükünü azaltmak gibi verim sağlayacak avantajlar, şirket sahiplerini araç satın almadan ziyade filo kiralama sözleşmeleri yapmaya teşvik ediyor.

Operasyonel Araç Kiralama Nedir?

Yaygın olarak filo kiralama olarak bilinse de sektörel ismiyle operasyonel araç kiralama, şirketlerin ticari amaçlar doğrultusunda ulaşım ya da taşımacılık ihtiyaçlarına istinaden uzun dönemli sözleşmeler ile toplu araç kiralama işlemidir.

İşletmelerin Operasyonel Araç Kiralamayı Tercih Etme Sebepleri

Operasyonel araç kiralama, her şeyden önce bir şirket sahibi için öz sermaye yatırımından kar elde etmek demektir. Satın alma tercihi ile kendi araç filosunu oluşturacak olan bir şirket için öz sermayeden harcanacak olan ciddi maliyetler ortaya çıkar. Bunun yanı sıra bakım ve onarım, vergi, hırsızlık, hasar görme durumlarında da yine öz sermayeden harcama söz konusu olur. Operasyonel araç kiralama içinse öz sermaye yönetimi daha profesyonel şekilde yapılmaya devam ederken mevcut nakit akışından araç kiraları ödenebilmektedir. Üstelik araçların kiralandıkları firma tarafından her türlü bakım ve onarım, hasar karşılama, vergi vb. hem zamandan hem nakitten avantaj sağlayacak bir sözleşmeye sahip olursunuz.

Operasyonel Araç Kiralama Süreci Nasıl İşler?

Operasyonel kiralama süreci, sanıldığı kadar kompleks bir süreç değildir. İşletmenizin kaç adet araca ihtiyacı olduğunu ve hangi model ve markaları tercih edeceğinizi belirledikten sonra bu alanda uzman, profesyonel bir iş disiplinine sahip bir firma ile anlaşma sağlayabilirsiniz. Sözleşme detaylarını belirledikten ve maliyet konusunda da anlaştıktan sonra uzun dönemli olarak nitelendirilen ve tercihinize göre 3-6-12-24-48 aylık filo araç kiralama sürecinizi başlatabilirsiniz.

Operasyonel Kiralamada Dikkat Edilmesi Gerekenler

Finansal ile Operasyonel Kiralamanın Farkı Nedir?

Finansal ve operasyonel araç kiralama avantaj ve maliyet bakımından birbirinden farklılaşıyor. Finansal kiralamada kiralama süreci tamamlandıktan sonra kullandığınız araçları rayiç bedellerinden yani güncel fiyatlarının daha altında filo kiralama şirketinden satın alabilirsiniz. Finansal kiralama süreci boyunca kiralanan araçlar için harcama yapmanız gerekebilmektedir. Bunları gider göstererek verimli vergi yönetimi yapabilirsiniz. 

Operasyonel kiralama ise yalnızca ihtiyaç süreci boyunca şirketiniz için araç filosu kiralamanız anlamına gelir. Süreç boyunca kira bedeli dışında bir maliyet ödememekle birlikte süreç sonunda da satın alma gibi bir işlem söz konusu değildir. Burada süreç boyunca araçların her türlü masrafı kiraladığınız firmaya ait olduğundan şirketiniz için hem vakit hem de gider tasarrufu elde etmiş olursunuz.