Logo

Kültürel Zenginliklerle Dolu Edirne’de Gezilecek Doğal Yerler

İstanbul’un fethine kadar 88 yıl boyunca Osmanlı Devleti’nin başkenti olmuş olan Edirne, her bir köşesiyle tarihe tanıklık edebileceğiniz ve mutlaka gezilmeye, görülmeye değer şehirlerimizden biridir. Yunanistan ve Bulgaristan’a da sınır komşu olan Edirne, Selimiye Camii, II. Beyazıt Külliyesi (günümüzde Edirne Sağlık Müzesi olarak biliniyor), Edirne Sarayı’ndan kalan ve günümüze gelen Adalet Kasrı, Üç Şerefeli Camii, Rüstem Paşa Kervansarayı gibi pek çok Mimar Sinan’ın ustalık eseri olan simgesel yapıya ev sahipliği yapar. 

Bütün bunların yanında Meriç Nehri ve Meriç Köprüsü, Gökçetepe Tabiat Parkı, Saros Körfezi, Mecidiye Sahili, Edirne Saraçlar Caddesi, İtalyan Konutu ve Lozan Anıtı ve Müzesi, IV. Mehmet Av Köşkü gibi Edirne’de gezilecek doğal yerleri de mutlaka keşfetmelisiniz.

Edirne’de Mutlaka Görülmesi Gereken Doğal Yerler

Meriç Nehri

Edirne’de gezilecek doğal yerler arasında yer alan Meriç Nehri, Bulgaristan’dan başlar, Edirne’den geçer ve Ege Denizi’ne dökülür. Türkiye’nin 10. Büyük nehri olarak bilinen Meriç Nehri, 490 km boyunca uzanan ve etkileyici doğa manzaraları oluşturmasıyla Edirne’nin en sevilen, en favori doğal güzelliklerinden biri olarak karşımıza çıkar. Tarihi köprüleri, çevresini sarmalamış olan büyüleyici doğası, içerisinde yaşayan balık bolluğu ile Meriç Nehri’ni mutlaka görmelisiniz. Yaz aylarında sandal ve kano gezileri ile nehrin tadını çıkarabilir, kıyı boyunca sıralı şekilde bulunan balık çiftliklerinde ve kır bahçelerinde yorgunluğunuzu atarken doğanın keyfine varabilirsiniz. Doğa yürüyüşü severler içinse nehir kıyısında tertemiz havada rehber eşliğinde doğa yürüyüşü yapma imkanının da mevcut olduğunu söylemeden geçmeyelim.

Meriç Köprüsü

Edirne’nin simgesel ve görülmeye değer yapılarından olan Meriç Köprüsü, Mecidiye Köprüsü ismi ile de bilinir. 1842 yılında Padişah Abdülmecid tarafından yaptırılan köprü, 263 metre uzunluğu ve 7 metre genişliğiyle Meriç nehri üzerinde konumlanır. Edirne’de gezilecek doğal yerler arasında yer alan Meriç Köprüsü, Osmanlı Dönemi’ne ait kıymetli köprülerden biri olmasıyla yerli ve yabancı pek çok turistin ilgi odağı durumundadır. 

Gökçetepe Tabiat Parkı

Edirne şehir merkezine 141 km uzaklıkta bulunan Gökçetepe Tabiat Parkı, el değmemiş doğası özenle korunmuş, büyüleyici Saros Körfezi manzaralarına ev sahipliği yapan, oksijen seviyesi yüksek tertemiz bir havaya sahip bir yer! Edirne’de gezilecek doğal yerler arasında yer alan bu parkta bisiklet turları, doğa gezileri, ATV safarileri, kampçılık gibi keyifli aktiviteleri yapabilir, denizin ve ormanın tadını doyasıya çıkarabilirsiniz.

Selimiye Camii ve Külliyesi

Yalnızca Edirne değil Türkiye’nin de en kıymetli simgesel yapılarından biri olan Selimiye Camii, Mimar Sinan tarafından ustalık eseri olarak 1575 yılında inşa edilmiştir. Büyüleyici mimarisiyle yerli ve yabancı turistlerin büyülendiği Camii, 2000 yılı itibariyle UNESCO Dünya Mirası Geçici Listesi ve ardından 2011 yılında da UNESCO Dünya Mirası Listesi’ne alınmıştır. Tarih ve sanat severlerin mutlaka öncelikli olarak görmesi gereken bu muhteşem yapıda klasik Osmanlı ve İslam mimarisi izleri görülür.

Saros Körfezi

Edirne’de gezilecek doğal yerler arasında yer alan ve Dünya üzerinden bulunan 3 adet öz temizleyici körfezden biri olan Saros, Ege Denizi’nin kuzeyinde yer alır. İnce kumlu sahili, bakir koyları, etkili dalış noktaları ile Edirne’nin en favori turist bölgelerinden biridir. Çanakkale ve İstanbul’a yakınlığı ile yaz tatili için de en yoğun tercih edilen lokasyonlardan biri olarak karşımıza çıkar. Saros Körfezi’nde 150’den fazla balık türü bulunmasıyla, etrafı saran manzarasıyla, yüzme, gün batımı ve doğa yürüyüşü gibi pek çok aktiviteyi bir arada yapabilecek olmanızla mutlaka görmeniz gereken yerlerden biri olarak notunuzu şimdiden almalısınız. 

Mecidiye Sahili

Saros Körfezi’nin kıyısında ve Erikli Sahili’nin hemen yanı başında bulunan Mecidiye Sahili, beyaz kumları, uzun sahili, masmavi ve berrak denizi, çeşitli turizm olanaklarıyla Edirne’nin görülmeye değer, keyif alınacak önemli noktalarından biridir. Özel aracınızla ulaşabileceğiniz gibi Edirne otogarından kalkan minibüslerle de 2 saatlik bir yolculuk sonunda ulaşabileceğiniz Mecidiye Sahili, Saros Körfezi’nin kendi kendini temizleyen denizinden dolayı yılın her mevsiminde berrak ve kristal gibi bir suya sahiptir. Edirne’de gezilecek doğal yerler arasında yer alan bu sahil, turistlerin ilgisini daima çekmeyi başaran lokasyonlardan biri olarak mevsim gözetmeden ziyaret edilir. Elbette yaz aylarında kalabalığın çok yoğun olduğunu da ekleyerek ilkbahar ve sonbaharda sakin ve keyifli bir rota olabileceğini de ekleyelim.

Edirne Saraçlar Caddesi

Edirne’ye geldiğinizde şehir keşfi için ideal bir başlangıç noktası olan Saraçlar Caddesi, hediyelik eşya dükkanları, mağazalar, kafe ve restoranları ile günün her saatinde canlılığını koruyan yalnızca yayalara açık olan keyifli ve işlek bir caddedir. Mevsimsellik gözetmeden yılın her dönemi için kültürel ve sanatsal etkinliklere de ev sahipliği yapan Saraçlar Caddesi’nde keyifli bir etkinliğe denk gelmenizde olası! Şehrin özgün atmosferini deneyimlemek için bu caddeye uğramadan Edirne gezinizi sonlandırmamalısınız.

Gala Gölü

Edirne’de gezilecek doğal yerler arasında yer alan ve Milli Park statüsüne giren Gala Gölü; Enez ilçesi, Karpuzlu ve Koyun Tepe Köyleri sınırları içerisinde yer alır. Meriç Irmağı ile bağlantılı olan bu göl, Pamuk Gölü’yle de birleşir. Çevresi tamamen batalık olan göl alanında ender rastlanan bitki türleri ve 111 farklı kuş türü bulunur. Bu kıymetli doğa harikasını da gezilecek yerlerin başına doğru notlarınızın arasına almanızı tavsiye ederiz.

İtalyan Koyu (Kale Koyu)

Edirne gezinizde el değmemiş ıssız ve büyüleyici bir doğa manzarasına sahip bir koyda denize girmek için ideal nokta! Antik bir kalenin ismini alarak Kale Koyu olarak da bilinen bu koyun çevresini saran çam ormanları ve ince kumlarıyla yeşil ve mavinin buluştuğu ülkemizin değerli güzelliklerinden biridir. Edirne’de gezilecek doğal yerler arasında yer alan, berrak suyu dolayısıyla tekne turları ve dalış aktiviteleriyle de popüler olarak tercih edilen İtalyan Koyu’nda aynı zamanda yılın her mevsimi rehber eşliğinde keyifli doğa yürüyüşlerine çıkabilir, dağ eteklerine sıralanmış olan kale kalıntıları eşliğinde manzaranın tadını çıkarabilirsiniz.

Lozan Anıtı ve Müzesi

Şehir merkezine 4 km uzaklıkta konumlanan ve Edirne turlarının değişmez noktalarından biri olan Lozan Anıtı ve Müzesi, 1998 yılında ziyarete açılmıştır. Lozan Anlaşması ve dünya barışını simgeleyen bu anıt, hem tarih meraklılarının hem de yabancı turistlerin ilgisini çekiyor. Müzede sergilenen tarihe yolculuk edeceğiniz objeler ve bir hikayesi olan anıtın ihtişamı gerçekten görmeye, deneyimlemeye değer!

IV. Mehmet Av Köşkü

1671 yılında Avcı Mehmet ismiyle de bilinen IV. Mehmet tarafında inşa ettirilen köşk, Edirne’nin önemli tarihi yapıları arasında yer alır. Asırlık bir doğanın arasına gizlenmiş ve Klasik Osmanlı taş mimarisi ile tasarlanmış av köşkü 2002 yılında orijinal yapıya uygun olacak şekilde restore edilmiştir. Köşkü ziyaret için geldiğinizde içerisinde bulunduğu Sarayiçi Tavuk Ormanı’nın yürüyüş yolları, mesire alanları, kır bahçeleri gibi keyifli alanlarında da vakit geçirebilirsiniz.