Logo

Kışın Büyülü Serüveni: Kayak Tatili Rehberi

Türkiye’de kayak tatili, genellikle yerli turistler tarafından tercih ediliyor olsa ve belki de bir Alpler kadar olmasa da kış tatili severleri son derece memnun etmeyi başarır. Özellikle son yıllarda kış turizmine yapılan yatırımlarında katkısıyla kayak merkezleri, dünya genelinde ses getirebilecek duruma gelmiş ve dünyaca ünlü kayak merkezleriyle yarışabilecek seviyeye gelmiştir. Kayak yapmak ve kış tatilinin gerçek anlamda tadını çıkarmak isteyen tatilciler için ülkenin dört bir yanında gerçekten tatmin edici seçenekler bulunur. O halde kayak tatilinizi planlamadan önce bu rehbere mutlaka bir göz atmalısınız. Not almaya, planları yapmaya başlayabilirsiniz.

Kayak Tatili İçin Gidilecek En Güzel Yerler

Türkiye’de kayak tatili için gidilecek en güzel yer elbette ki ilk akla gelen seçenek Bursa-Uludağ ile sınırlı değil! Kocaeli, Kayseri, Kars, Bolu, Erzurum, Isparta, Rize, Çankırı, Sivas ve hatta Antalya’da bile kayak tatili yapabileceğiniz muazzam merkezler olduğunu biliyor muydunuz?

Bursa Uludağ Kayak Merkezi

İlk akla gelen ve daima popülerliğini korumaya başarmış olan Uludağ Kayak Merkezi, kış tatilcilerinin favori lokasyonlarından biri! Şehir merkezine 35 km uzaklıkta konumlanan Uludağ, Türkiye’nin ilk ve en büyük kayak merkezidir. Aralık ortası itibariyle Mart ortasına kadar Uludağ Kayak Merkezi için tatilinizi planlayabilir, keyifle karın tadını çıkarabilirsiniz. Onlarca konaklama seçeneği bulunan bölgede beklentilerinizi karşılayacak cinsten pek çok otel mevcuttur. Burada klasik kayak yapabilir, Alp ve Kuzey disiplinlerine göre kayak tercih edebilirsiniz. Bunun dışında helikopterli kayak, snowboard, kar motosikleti, buz pateni gibi pek çok keyifli kış aktivitesi seçeneği de bulunur. Soğuk havanın keyfini layığıyla çıkarmak için şimdiden tarihleri kararlaştırsanız iyi olur!

Kocaeli Kayak Merkezi

İzmit Körfezi ve Sapanca Gölü arasında bulunan Kartepe Kayak Merkezi, Kocaeli il sınırları içerisindedir. İstanbul’a en yakın kayak merkezi olmasıyla da hafta sonu tatilcileri için sıklıkla tercih edilen tesis, Kasım ayı itibariyle Nisan ayının sonuna kadar kayak tatili yapmak için olanak sunar. Çeşitli kış sporlarının ve pek çok seviyeye uygun kayak pistlerinin dışında dağcılık, kampçılık, doğa yürüyüşü gibi çeşitli aktiviteler de yapılabilir. 1601 rakımda bulunan Kartepe, en cazip kayak merkezlerinden olarak mutlaka deneyimlenecek bir tatil merkezi olarak listelerde yerini almalıdır.

Kayseri-Erciyes Kayak Merkezi

İç Anadolu’daki önemli kış tatili duraklarından biri olan Erciyes Kayak Merkezi, amatör ve profesyonel olarak kayak yapmak için ideal lokasyonlardan biri olarak karşımıza çıkar. Kayseri şehir merkezine 29 km uzaklıkta konumlanan tesis, Orta Anadolu’daki en yüksek dağda konumlanmıştır. Erciyes Kayak Merkezi’nde farklı zorluk seviyelerine göre oluşturulmuş 34 farklı ve toplam uzunlukları 102 km’yi bulan kayak pisti bulunur. Bu da macera sever kış tatilcileri için tesisi çekici kılan en büyük etkenlerden biri olur. Amatör kayak severler içinse SnowAkademia Kayak Okulu’nun deneyimli hocaları ile kayak yapmayı deneyimlemek ve hatta bu konuda gelişmek bile mümkündür! Daha önce gelmediğiniz bir kayak tatili rotası ise mutlaka denemeli ve bölgenin tadını da geleneksel yemekleriyle, görülecek yerleriyle ayrıca çıkarmalısınız.

Kars-Sarıkamış Kayak Merkezi

Kars’ta bulunan Sarıkamış Kayak Merkezi, Türkiye’nin en doğusunda konumlanan merkezdir. Aralık ayının sonundan mart ayının sonuna kadar kış tatilinin tadını çıkarabileceğiniz 25 km uzunluğa sahip beş etaplı bir pisti bulunuyor. Dünya üzerinde yalnızca Alpler’de rastlanan “kristal kar” isimli özel kar tipine sahip olan Sarıkamış Kayak Merkezi pisti, yer aldığı çam ormanlarının arasından geçer. Bu durum, ormanın rüzgarı kesmesini de sağlar. Böylece rüzgardan korunarak kayak yapma deneyimine sahip olunabilir. Sakin ve doğayla iç içe olabileceğiniz bir kış tatili geçirmek, kayak keyfi yapmak için en doğru lokasyonlardan birisi olarak bilinen Sarıkamış, amatör ve profesyonel kayak sporcuları tarafından sıklıkla tercih edilir.

Bolu- Kartalkaya Kayak Merkezi

Bolu il merkezine 40 km uzaklıkta konumlanan Kartalkaya Kayak Merkezi için ideal tatil tarihi, aralık ayının başlamasıyla mart ayının sonuna kadar devam ediyor. Bölgei kayak turizmi için popüler olmasına ve bu amaçla ziyaret edilmesine rağmen yayla turizmi ve doğa aktiviteleri ile de favori lokasyonlardandır. Kayak içinse ortalama 20 km uzunluğa sahip yamaç dağları ile dağ kayağı için tercih edilen bir tesistir. Ayrıca snowboard, teleski, telesiyej, babylift, skilift gibi çeşitli aktiviteler de bulunur. Tam donanımlı bir kayak keyfi ve kış tatili yaşayabileceğiniz Kartalkaya’da konaklayabileceğiniz, her beklentiye uygun çeşitli oteller de mevcuttur.

Erzurum- Palandöken Kayak Merkezi

Dünya üzerinde bulunan tüm pistlere nazaran en uzun ve en dik pistlere sahip olmasıyla bilinen Palandöken, yılın 5 ayı kayak yapmak için elverişli durumdadır. 2011 yılında kış oyunlarına ev sahipliği yapmasıyla birlikte popülerliğini artıran merkez, her yıl yerli ve yabancı binlerce turiste ev sahipliği yapıyor. Snowboard, klasik kayak, kızak gibi çeşitli aktivitelerin tümünü deneyimleyeceğiniz Palandöken Kayak Merkezi’nde gece kayak keyfi deneyimini yaşatabilmek için bazı pistler özel olarak aydınlatılır. 

Isparta- Davraz Kayak Merkezi

“Akdeniz’in İncisi” ismiyle de anılan Davraz Kayak Merkezi, Isparta şehir merkezinden 26 km uzaklıkta bulunur. Merkez, 1995 yılında turizm merkezi ilan edilmiş ve 2016 yılında da Kültür ve Turizm Koruma Gelişim Bölgesi olarak değiştirilmiştir. Modern pistleri, günübirlik kullanım için ayrılmış özel alanları, her seviyedeki kayakçı için özel parkurları ile doyasıya keyif alabileceğiniz bir kış tatili yapabilirsiniz. Farklı bir kış tatili rotası için deneyimlemek için harika bir tercih olacağına emin olabilirsiniz.

Rize- Ovit Dağı Kış Turizm Merkezi

Son yıllarda kış turizminde popüler olmasıyla turist akınına uğrayan Ovit Dağı Kış Turizm Merkezi, Rize il merkezine 90 km uzaklıkta konumlanmakta ve 2640 m rakımda bulunur. 2008 yılı itibariyle Kış Turizm Merkezi olarak resmi olarak kabul görmüş ve hem Türkiye’nin hem de Karadeniz’in en büyük turizm potansiyellerinden biri haline gelmiştir. Ovit’te yılın ortalama 6 ayı boyunca kayak tatili yapabilirsiniz. Bölgede klasik kayak dışında babylift, heliski (helikopterli kayak), buzul gölde yüzme gibi farklı ve birbirinden keyifli aktiviteleri de deneyimleyebilirsiniz.

Çankırı- Ilgaz Kayak Merkezi

Kastamonu ile Çankırı arasında bulunan Ilgaz Kayak Merkezi, 2850 metre yüksekliğe sahip olan Ilgaz Dağı’nda konumlanır. Dört farklı kayak alanına sahip olan merkez, profesyonel ya da amatör fark etmeksizin her seviyede kayak sever için ideal pistler ve olanaklar sunar. Aralık ayının bitişi ve Nisan ayının başlangıcı arasındaki süre içerisinde burası için tatilinizi planlayabilirsiniz. 

Sivas- Yıldız Kayak Merkezi

Sivas’ın Yıldızeli ilçesinde konumlanan kayak merkezi, 2600 metre rakımda konumlanmakta ve şehir merkezi ile 26 km uzaklıktadır. Kayak ve pek çok kış sporunu yapabileceğiniz bu merkezde yaz aylarında da dağ bisikleti, su sporları, kampçılık, binicilik ve dağcılık gibi aktivite imkanlarıyla tatil rotası olarak tercih edilir.

Antalya- Saklıkent Kayak Merkezi 

Yaz tatili popülerliği ile akıllara kazınmış olan Antalya, kayak tatili rotası için akla en son gelecek ve hatta belki de hiç gelmeyecek bölgelerimizdendir. Ancak Toros Beydağları arasında konumlanan ve Akdeniz’e ve Ekvator’a en yakın kayak merkezlerinden biri olan Saklıkent Kayak Merkezi, Aralık ve Nisan ayları arasında ideal kayak tatili imkanı sunarak yerli ve yabancı pek çok turisti ağırlar. 2550 metre yükseklikte yer alan tesiste farklı seviyelere uygunluk sağlayan 5 farklı kayak pisti bulunur. Dağ denizin buluştuğu bu noktada şubat sonu ve mart ayı boyunca sabah kayak ve öğleden sonra deniz keyfi olanağı sunmasıyla ve ender rastlanabilecek bir iklim ile farklı bir deneyim yaşamanıza imkan sağlar. Dolayısıyla Saklıkent’i dilerseniz kış ortasında tam bir kayak tatili dilerseniz de bu farklı deneyim için iklimin daha ılımanlaştığı bu dönemde de tercih edebilirsiniz.