Logo

Farklı Araç Segmentleri ve Karşıladıkları İhtiyaçlar

Araçların segmentleri, arabanın tasarımından performansına, sürüş konforundan kapasitesine kadar pek çok etkenle birlikte farklılaşmaktadır. Dolayısıyla her araç segmentinin karşıladığı ihtiyaçlar da bu doğrultuda değişir. Pek çok kez duymuş olduğunuz ancak tam olarak detayına hakim olamadığınız araç segmentinin ne olduğundan, segmentlere ayrılma sebeplerine ve farklı araç segmentlerinin detaylarına sizler için değindik. İstanbul araç kiralama hizmetlerinde de ihtiyaçlarınıza en uygun araç segmentini seçmek, seyahatinizi daha konforlu hale getirecektir.

Araç Segmenti Nedir?

Araç segmenti, araçların kullanım amacı, kalite standartları ve hitap ettiği istek, ihtiyaç ve kitleye göre birçok konuda ayırt edici unsurlarla ayrılmış olan bir sınıflandırmadır. A,B,C,D,E,F olarak sınıflandırılan araç segmentleri, genellikle kullanım amacına göre ilgili segmente dahil olur. 

Otomobiller Neden Segmentlere Ayrılır?

Otomobiller, öncelikle uzunluklarına göre segmentlere ayrılır. Sonrasında kullanım amaçları devreye girer ve sürüş konforu, yakıt tüketimi, performans, teknolojik ve estetik donanım gibi unsurlar segmentasyon için etkili unsurlar söz konusu olur. Dolayısıyla mantıklı bir kıyaslama çerçevesi oluşturmak ve kapasite ve teknik özelliklerini ayırmak amacıyla otomobiller segmentlere ayrılmıştır.

Aracın Hangi Segment Olduğu Nasıl Öğrenilir?

Çoğu kişi, aracın kasa tipiyle segmentasyonunu eşleştirir. Ancak bu yaygın bilinen bir yanlıştır. Sedan, pickup, station, wagon, SUV, crossover ve hatcback gibi çeşitli kasa tiplerine sahip olan otomobil türleri aynı segmentte yer alabildiği gibi birden fazla segmentte de yer alabilmektedir. Segmentlerin belirleyici unsurları; boyut, hacim, kullanım amacı ve performans olarak öne çıkar. Dolayısıyla kasa tipi, belirleyici bir unsur değildir. Bu içeriğin sonuna geldiğinizde büyük bir olasılıkla aracınızın hangi segmente dahil olduğunu biliyor olacaksınız. Ancak finalde yine de soru işaretleriniz olursa ilgili otomobil bayilerinden rahatlıkla öğrenebilirsiniz. 

Kaç Farklı Araç Segmenti Mevcuttur? 

Araç segmentleri, 10 farklı sınıfa ayrılır. Harf sıralaması ile segmentlere ayrılan araçlar için detaylar aşağıdaki gibidir.

A Segmenti Araçlar

A segmenti araçlar, boyut olarak 3.7 metreden küçük, yaygın kullanımıyla şehir otomobili olarak adlandırılan piyasadaki en küçük araçlardır. Bu segmentte yer alan araçların tercih sebepleri; şehir trafiğine uygunluğu, park kolaylığı, diğer segmentlere kıyasla ekonomik oluşudur. Olumsuz yönünden bakacak olursak kalabalık aileler için kapasite bakımından yetersiz olmasıyla birlikte uzun yol konforu bakımından da geride kalacak olan segmenttir. A segmenti araçların popüler olanlarından birkaç örnek verelim;

B Segmenti Araçlar

Araç segmentleri arasında küçük sınıf olarak nitelendirilen B segmenti araçlar, 3,7 ve 4 metre aralığında uzunluğa sahiptir. Uygun fiyatları ile öne çıkarak en çok satan araçlar sınıfındadır. A segmentine göre daha yüksek performansa sahip, güçlü ve ağır araçlardır. Küçük ailelerin kullanımı için uygundur. Şehirlerarası uzun yolculuklar içinse daha geniş ve konforlu araçlar olması itibariyle A segmentinde yaşanan sorun söz konusu değildir. Türkiye piyasası için popüler olarak B segmenti araçlardan bazıları aşağıdaki gibidir:

C Segmenti Araçlar

Türkiye’de yaygın kullanımı olan C segmenti araçlar, kompakt araç sınıfı ismiyle de bilinir. Orta hacimleri sebebiyle araç segmentleri içerisinde aile kullanımı bakımından da yaygındır. Alt-orta sınıf ismiyle de anılan C segment, otomobil firmalarının birbiriyle yarış içerisinde olduğu araçları kapsar. Bu segment, performans açısından iyi olmakla birlikte şehir içi trafik ve uzun yolculuk deneyimi açısından da konfor sağlamaktadır. Dolayısıyla pek çok ihtiyacı karşılayarak sürücü konforunu maksimize etmek amacıyla tasarlanmış olan araçlar olduğunu söyleyebiliriz. Yaygın kullanımı olan C segmenti araçlarından bazıları şu şekildedir:

D Segmenti Araçlar

4.5 ve 4.9 metre aralığında uzunluğa sahip D segmenti araçlar, C segmentine kıyasla çok daha fazla performanslı ve geniş kapasiteli araçlardır. Halk arasında “geniş aile otomobili” şeklinde de adlandırılır. Trafikte kapladığı alan, A,B,C segmentlerine göre çok daha fazladır. Dolayısıyla pratik park etme, bu araçlar için pek söz konusu değildir. Konfor ve lüks bakımından oldukça doyurucu araçlar olması sebebiyle öncelik, istek ve ihtiyaç kapsamında yoğunlukla tercih edilen segmenttir. Yaygın kullanımı olan D segmenti için birkaç örnek verelim;

E Segmenti Araçlar

Araç segmentleri içerisinde üst sınıf otomobilleri kapsayan segment, E segmentidir. Bu segmentte yoğun olarak rastlanan kasa tipleri; Wagon, Sedan, Coupe, Station olarak nitelendirilir. Bu segmentte motor performansı oldukça güçlü olan ve araç içi konforuyla öne çıkan otomobiller yer alır. Buna ek olarak yakıt tüketimi de maksimum seviyelerde seyreder. Genel özellikleri ve tanımından da anlayacağınız üzere bu segment “lüks” sınıfına direkt olarak dahil olur. E segmenti araçlara birkaç örnek verelim;

F Segmenti Araçlar

Araç segmentlerinin zirvesinde yer aldığını ifade edebileceğimiz F segmenti araçlar, boyut olarak en uzun, konfor ve teknolojik donanım bakımından da en gelişmiş otomobilleri içerir. F segmenti araçların minimum boyutu 5 metredir. Benzersiz estetik tasarımı, lüks konforu, yüksek motor performansı ile ön planda olan lüks kategorinin en iyilerini barındıran bu segmenti otomobil üreticileri, yeni teknolojileri de denemek için de sıklıkla kullanır. Türkiye piyasasında hakim olan F segmenti araçlardan bazıları şu şekildedir;

G - S Segmenti Araçlar 

Bu segment araçlar G segmenti ya da S segmenti olarak iki ismiyle de bilinmektedir. Araç segmentleri içerisinde yalnızca iki koltuk ve iki ön kapıya sahip olan otomobilleri içeren G ya da S segmenti olarak adlandırılan araçlar, çok yüksek beygir gücü ve performansa sahiptirler. Spor araçlar olan bu otomobiller, yol tutuşu ve manevra özellikleriyle öne çıkarlar. G - S segmenti araçlar da kendi içinde arazi ve sürüş şartlarına göre cabrio, coupe ve roaster gibi sınıflara ayrılırlar. Bu segmentte yer alan araçlar aşağıda yer alan örnek markaların bazı araçlarıdır.

J Segmenti Araçlar

J segmenti araçlar, tasarım ve temel özellikleri bakımından hem şehir için hem de arazi kullanımına uygun maksimum konforu ve performansı sağlayan otomobillerdir. Bu araçlar, 4 çeker sistemi ve off-road kabiliyeti sayesinde arazi kullanımına uygun olmasıyla birlikte spor araçların vaat ettiği performansı da sağlayabilmektedir. Orta SUV, geniş SUV ve CUV’lar ile birlikte aşağıda yer alan modellerde J segmenti araç sınıfına girmektedir.

M Segmenti Araçlar

Multi Functional Vehicles olarak adlandırılan M segmenti araçlar, günümüzde popülerliği olmayan otomobillerdir. Ancak birçok markada bu segmentin temsilcisi olarak nitelendirebileceğimiz araçlar mevcuttur. Geniş iç hacimleri ve bagaj alanlarıyla ön plana çıkan M segmenti araçlar, birden fazla segmentin özelliğini taşıyan otomobillerdir. Bazı M segmenti araçları şu şekildedir;