Logo

Eşsiz Zenginlikleri İle Türkiye'de Gezilecek Tarihi Yerler

Binlerce yıl boyunca farklı medeniyetlere ev sahipliği yapmış, yüzlerce hikayeyi içinde barındıran Türkiye toprakları, daima görülmeye ve öğrenilmeye değer bir coğrafyadır. Türkiye’de gezilecek tarihi yerler, Anadolu’nun dört bir yanından Doğu ve Batı bölgelerinin her bölgesine kadar listeye girebilecek güzelliktedir. O halde bu zengin geçmişin günümüze kadar görülmeye değer kalmış bölgelerinden detaylıca bahsedelim, gezilecek yerler listenize eklemenize destek olalım.

1. Nemrut Dağı

Dünyanın sekizinci harikası olarak nitelendirilen Nemrut heykeli sayesinde UNESCO kültür mirasları listesine girmiş Nemrut Dağı, Adıyaman il sınırlarında yer alır. Kommagene Kralı Antiochos mezarı, Yunan ve Pers tanrılarının heykelleri ile birlikte Nemrut Dağı Milli Parkı oluşmuştur. Sıradan dağlardan ayrılmasının sebebi de işte bu tarihe ev sahipliği yapıyor olmasıdır. Kommagene Krallığı genler topluluğu ismiyle de bilinen Persler ve Greklerin oluşturduğu köklü bir kültür ve geleneğe sahip güçlü bir krallıktan söz edilir. Arkeolojik kazıların sonucuna göre de ilk çağlardan bu yana Kommagene topraklarının insanlara yurt olmuş olduğu da görülür. Bu tarihe tanıklık etmek ve eşsiz atmosferini deneyimlemek için daha fazla beklememelisiniz! Ateş sunakları ve gün doğumu manzarasının da ekstra etkileyici olduğunu söylemeden geçmeyelim.

2. İstanbul Tarihi Yarımada

Türkiye’de gezilecek tarihi yerler dendiğinde hiç şüphesiz akla ilk gelen tarihin en önemli taşıyıcısı olan İstanbul ve İstanbul’un en eski noktası olup en değerli tarihini taşıyan tarihi yarımada gelir. Her yıl mevsimsellik gözetmeden binlerce turist ağırlayan tarihi yarımada içerisinde Ayasofya, Sultanahmet Camii, Topkapı Sarayı, Arkeoloji Müzesi, Yerebatan Sarnıcı ve Gülhane Parkı gibi Unesco Dünya Kültür Mirası listesine girmiş olan kültürel değerlerimiz yer alıyor. Tarihi yarımada da göreceğiniz her bir kültürel değer, atmosferi, tarihi ve güçlü mimarileri ile sizi kendine hayran bırakacak. Yalnızca bir kez değil her fırsatınızda görmeniz gereken bir bölge olduğunu bilmelisiniz. Eşsiz bir tarihe tanıklık etmek, geçmişin izleriyle büyülü bir yolculuğu çıkmak için şimdiden planınızı yapmalısınız!

3. Pamukkale

Ülkemizin en bilinen tarihi ve doğal güzelliğine sahip olan ve her yıl binlerce turiste ev sahipliği yapan Pamukkale, Denizli il sınırları içerisinde yer alır. Yine UNESCO Dünya Mirası Listesi’ne girmiş olan bölgesi Hierapolis Antik Kenti ile de aynı bölgede bulunur. Kaynak sularının kirecinden oluşan yüksek bir tepede konumlanan Pamukkale travertenleri ile Antik Havuz onlarca kilometre öteden bile ihtişamını belli edebilir. Tarihi ve doğal güzelliği kadar masalsı atmosferini de deneyimlemek mutlaka “ölmeden önce yapılacaklar” listesinde yer alıyor olmalı. Yeniden gitmek isteyeceğiniz bir bölge olacağına şimdiden garanti verebiliriz.

4. Kral Kaya Mezarları

Tarihin en bilindik ve etkileyici merkezlerinden biri olan Kral Kaya Mezarları, yine her bir sokağı ile tarih kokusunu alabileceğiniz bir kent olan Amasya’da bulunur. Amasya kalesi eteklerinde kalker kayalara oyularak yapılmış olan Kral Kaya Mezarları, yapıldığı dönemi düşündüğünüzde bile etkilenmemenizi imkansız hale getirecek. Mezarlar arasına oyulmuş yollar ve merdivenler bulunmakta ve Yeşilırmak vadisi boyunca 21 mezar var olduğu bilinir. Ancak günümüze kadar gelebilen yalnızca birkaç tane mezar olduğu görülür. Seyahat planlarınız da Amasya’yı, Kral Kaya Mezarları’nı es geçmemeniz gerektiğini hatırlatarak etkileneceğiniz bir rota olduğunu da yeniden belirtelim.

5. Düden Şelalesi

Yabancı turistlerin özellikle yaz mevsiminde en yoğun tercih ettiği kentimiz olan Antalya, Düden Şelalesi gibi eşsiz bir güzelliğe de ev sahipliği yapıyor. Yerli ve yabancı turistlerin her yıl binlercesi burayı da mutlaka ziyaret ediyor. Doğanın eşsiz bir bütün olduğunu görecek ve sanki bir sanat eserinin içerisinde yer aldığınızı hissedeceksiniz. Şelalenin büyük ama bir o kadar huzurlu gürültüsü ile ruhunuzun dinleneceğini şimdiden hayal edebilirsiniz. Turistik bir bölge olmasıyla şelale alanı içerisinde hediyelik eşya dükkanları, restoranlar gibi vakit geçirebileceğiniz yerler de bulunur. Bu doğaya tanıklık etmek, alan içerisinde bulunan Gençlik Parkı’nda keyifli bir yürüyüş yapmak ve sonrasında bir yorgunluk kahvesi ile bu seyahat deneyiminin iyice tadına varmak için planlarınızı yapmaya başlayın!

6. Efes Antik Kenti

,

Ege’nin incisi İzmir il sınırları içerisinde Selçuk bölgesinde yer alan Efes Antik Kenti, binlerce yıl öncesinde yaşamış farklı medeniyetlerin izlerine ev sahipliği yapıyor. Bu medeniyetler arasında Bizans İmparatorluğu, Romalılar, Osmanlı İmparatorluğu ve daha pek çok Anadolu Beyliği yer alır. İzmir’in liman kenti olması sebebiyle tarih boyunca bu bölge kritik öneme sahip olmuştur. Bugün de tarihin izleriyle kendine hayran bıraktırmayı başarır. Bugün tüm dünyanın ilgisini hala çekmeye devam eden Antik Kent, yakından görmeye ve atmosferini hissetmeye kesinlikle değer!

7. Kapadokya

Kapadokya, Nevşehir kenti merkez olmak üzere Aksaray, Niğde, Kayseri topraklarına kadar uzanır. Sahip olduğu jeolojinin dünyada eşsiz olmasıyla, binlerce yıllık tarih boyunca farklı toplumlara ev sahipliği yapmasıyla, masalsı ve mistik atmosferiyle her yıl bir kez gitmek isteyeceğiniz bir bölge olacağına emin olabilirsiniz. Ihlara Vadisi, Göreme Açık Hava Müzesi, Paşabağ Güvercinlik Vadisi, Derinkuyu Yeraltı Şehri, Devrant Vadisi, Üç Güzeller, Uçhisar, Kızılçukur Vadisi gibi görmeden dönmemeniz gereken yerleri arasındadır. Dolayısıyla Kapadokya’ya en az 3 gününüzü ayıracak şekilde planlarınızı şimdiden yapmanızı öneririz. Gün doğumunda balon turu yapmadan ya da balon seyrini izlemeden seyahatinizi bitirmemelisiniz, bizden söylemesi!

8. Sümela Manastırı

Türkiye’de gezilecek tarihi yerlerin başını çeken bir diğer hayran kalınacak yer ise halk arasında bilinen adıyla “Meryem Ana” olan Sümela Manastırı! Trabzon’un Maçka ilçesinde bulunan Sümela Manastırı, Rum Ortodoks Manastırı ve kilise kompleksinden oluşur. Deniz seviyesinden 1150 metre yükseklikte konumlanan Manastır, kapadokya’da örneklerine rastlayabileceğiniz Hristiyanlığın ilk dönem kilise mimarisi anlayışıyla inşa edilmiştir. Mimarisiyle, tarihinin verdiği etkileyicilikle ziyaretçilerini kendine hayran bırakan Sümela Manastırı’nda yılda bir kez ayin yapılmaya devam etmektedir. Türkiye’de gezilecek tarihi yerler arasında iz bırakacak olan bir yer olduğunu bilerek ilk sıralara almanızı şimdiden tavsiye ederiz.

9. Ksanthos ve Letoon Antik Kentleri

Muğla’nın Seydikemer ilçesinde Fethiye-Kaş karayolu üzerinde bulunan Ksanthos ve Letoon antik kentleri, geçmişe doğru büyüleyici bir yolculuğa çıkmak isteyenlerin rotasında yerini alıyor! Ksanthos ve Letoon antik kentleri de yine UNESCO Dünya Mirası Listesi’nde bulunur. 

10. Yedi Uyuyanlar Mağarası

Mersin’de Tarsus bölgesinde yer alan Yedi Uyuyanlar Mağarası, bir diğer adıyla Eshab-ı Kehf olarak bilinir. Mağara, kendi etkileyiciliğinin yanı sıra sahip olduğu hikaye ile ilgi çekmesi sebebiyle her yıl turist akınına uğrar. Rivayetler farklılaşsa da tüm hikayelerin özü zamanında inançlarından ödün vermeyen altı genç ve bir köpeğin Yaratıcı tarafından uyutulmalarına dayanır. Gerçeği tam olarak kimse bilemese de bu atmosferi deneyimlemek bambaşka!

11. Aya Yorgi Kilisesi

Hristiyanlar için Türkiye’de yer alan iki önemli hac noktasından biri olan Aya Yorgi Kilisesi, İstanbul’un ismiyle bile gülümsetebilen en huzurlu rotalarından Büyükada’da yer alıyor. Büyükada’nın zirvesinde konumlanan kilisenin tarihi 1905 yılına dayanır. Büyükada’ya hiç gitmediyseniz mutlaka keyifli bir tatil için planlarınızı yapmalı ve gezi rotanıza Aya Yorgi Kilisesi’ni eklemelisiniz.

12. Ulu Camii

Evliya Çelebi’nin tabiriyle Bursa’nın Ayasofya’sı! Bursa’nın simgesi haline gelmiş olan Ulu Camii, I. Beyazıd tarafından yaptırılmış çok kubbeli Osmanlı camilerinden biridir. Bursa ziyaretinizde tarihiyle, hissiyatıyla etkilenmemenizin imkansız olduğu Ulu Camii’yi görmeden seyahatinizi sonlandırmayın.