Logo

Araç Kış Bakımı İçin Adım Adım Kılavuz

Araç kış bakımı, hem kullanım konforu hem de güvenlik ve aracın ömrünü uzatmak bakımından oldukça önemlidir. Kış ayları yaklaşırken aracınızın kış bakımı için hazırlıklara başlamak, neler yapmanız gerektiği konusunda bilinçli olmak faydalı olacaktır. Kış mevsiminin zorlu şartlarında aracınız hazırlıklı olduğunda hiçbir zorluk yaşamadan güvenle sürüş keyfi yaşayabilirsiniz.

Araç Kış Bakımı Ne Zaman Yapılır?

Araç kış bakımı, yaygın bilinen yanlışın aksine kış mevsiminde değil kış gelmeden önce tamamlanmalıdır. Dolayısıyla sonbaharda aracınızı kışa hazırlamak, gerekli tüm bakımlarını yaptırmak doğru olur. Elbette bunu yaşadığınız lokasyona göre de opsiyonel düşünmeniz de fayda var. Yaşadığınız yerde hava, daha geç ya da daha erken soğuyor olabilir. Bu durumda aracınızın kış bakım tarihinde değişiklik yapabilirsiniz. 

Araçlarda Kış Bakımı Neden Önemlidir?

Düzenli olarak kış bakımı yapılan araçların yolda kalma riski minimize edilirken sürücü güvenliğini de artmış olur. Rüzgarlı, yağışlı, karlı ve sert soğukların hakim olduğu kış aylarında sürüş güvenliği ve konforunuz için kış bakımı başlıca etkendir. Buna ek olarak; düzenli olarak yaptırdığınız araç kış bakımı sayesinde zaman içerisinde oluşabilecek hasarlar sebebiyle ortaya çıkacak yüksek maliyetli masraflardan da kurtulmuş olursunuz. Yalnızca güvenlik değil aracın ömrü ve bakım&onarım masrafları için de araçlarda kış bakımı kritik öneme sahiptir. Kış bakımını yaptırdığınız aracınızda performans artışını ve yakıt tüketiminin azaldığını çok net bir şekilde fark edebilirsiniz.

Araç Kış Bakımı için Yapılması Gerekenler

Araç kış bakımı için yapılması gerekenleri adım adım, detaylı açıklamaları ile birlikte aşağıda bulabilirsiniz.

Servis Bakımı ile Kışa Hazırlık

Aracınız için servis bakımı, yılın hangi dönemine denk gelirse gelsin aksatılmadan yapılmalıdır. Zorlayıcı mevsim koşulları gözeterek yaptırılması gereken kış bakımı kadar uzun yaz seyahatleri öncesinde de yaptırılacak olan bakım önemlidir. Araştırmalara göre düzenli olarak servis bakımlarını yaptıran sürücülerin araçlarında onarım maliyetleri ve kaza oranlarının minimuma düştüğü gözlemlenmiştir. Dolayısıyla havalar soğumadan yani kış aylarına tamamen girmeden önce aracınızın servis bakımını mutlaka yaptırmalısınız. Bu servis bakımıyla beraber araç kış bakım onarım işlemlerini de başlatmış olursunuz. Aracın tüm sorunlu ya da sorun oluşturabilecek bölümleri belirlendikten sonra onarım işlemleri yapılır. Sonucunda da hayati öneme sahip olduğunu net bir şekilde söyleyebileceğimiz filtrelerin değişimi yapılır ve aracınız kışa hazır hale getirilir.

Akünüzü Kontrol Edin

Akü sorunu olan bir araçtan performans almak mümkün olmadığından akünün oldukça büyük bir öneme sahip olduğunu belirtebiliriz. Daha net ifade etmek gerekirse akü biter ya da arızalanırsa aracınız yolda kalır. Düşük sıcaklıklardan olumsuz etkilenen akünün kış öncesi bakımı yaptırılmadığında mevcutta iyi durumda da değil ise ciddi sorunlar çıkarması söz konusudur. Araçların akülerinin ömrü 5 yıl olarak bilinir. Bu süre, düzenli bakım yaptırılması şartıyla korunabilmektedir. Dolayısıyla kış bakımı sırasında akü kontrol ve bakımı yapılarak gerekli görülürse değiştirilmelidir.

Akü bakımı ise şu şekilde yapılır:

Lastik Değişimlerini Yapın

Hava sıcaklığı 7 derecenin altına düştüğü gibi standart araç lastikleri sertleşerek yol tutuşu azalır. Bu durum, doğal olarak sürüş güvenliği bakımından son derece risklidir. Kış lastiği, içerisinde bulunan silica malzemesi ve kauçuk yapısı ile yumuşak yapısını soğuk havalarda ve hatta buzlu yollarda bile koruyarak yol tutuşu ile ilgili herhangi bir sorun yaşatmaz. Mevsimsel olarak zorlu yol koşullarında iyi bir yol tutuşu sağlamasının yanında özel olarak tasarlanmış desenleri ve dişleri sayesinde karlı zeminler için ekstra çekiş performansı sağlamaktadır. Dolayısıyla yaz mevsiminde kullandığınız lastikler, kış mevsiminde beklentileri karşılayamaz. Tüm bu sebepleri gözeterek aracınızın kış bakımında lastik değişimi yapmayı kesinlikle es geçmemelisiniz.

Farlarınızı Kontrol Edin

Araç farları için düzenli bakım, yalnızca kış mevsimi için değil her dönem için yapılmalıdır. Ancak kış aylarında hakim olan yoğun yağış ve sis görüş netliğinin düşmesine sebep olduğundan farların maksimum performansta çalışması ihtiyacını doğurur. Dolayısıyla araç kış bakımı sırasında far ışıklarının yeterlilikleri kontrol edilmeli, ışık gücünün ideal aralıkta olduğundan emin olunmalıdır. Düşük ışık gücü de normalden fazla ışık gücü de sürüş güvenliğini tehlikeye atabildiği için belirli aralık alanının profesyonellerince ayarlanmalıdır. Buna ek olarak; far kış bakımında far temizliğine de mutlaka yer verilmelidir. Farların içerisinde kararmalar oluştuysa görüşü yüksek oranda etkileyeceğinden detaylı şekilde temizliği yapılmalıdır.

V Kayışını Kontrol Edin

Araçlarda V kayışı; elektrik üretimi, klimaya güç performansı sağlaması, motor hararetini alması, direksiyonun tam performanslı şekilde çalışması gibi önemli pek çok alanda etkilidir. Yaz aylarında sıcak havanın etkisiyle V kayışında gevşeme olabilmektedir. Bu da aracınızın pek çok aksamının çalışma performansı düşürebilir, hiç çalışmamasına sebep olabilir. Dolayısıyla kış bakımı esnasında V kayışı kontrol edilerek gerekli durumlarda onarımı yapılmalıdır.

Fren Kontrollerini Yapın

Zorlu ve soğuk hava koşullarında kış lastiğiniz olmasına rağmen güvenli fren mesafeleri azalmaktadır. Yaz aylarına kıyasla aynı hız söz konusu olsa bile güvenli mesafeyi koruyarak durmak için daha erken frene basılması gerekir. Doğal olarak bu şartlarda aracınızın freninde herhangi bir sorun olursa kazalara sebebiyet vermesi an meselesidir. Kar ve don durumlarında performansı düşmüş ve/veya sorunlu frenler, sürücüler için hayati kazalara sebep olabilir. Haliyle aracınızın kış bakımında aksatmamanız gereken kritik bir unsur olarak fren bakımını unutmamalısınız.

Yağ Değişimini Yapın

Araçların yağ filtreleri ve motor yağı belirli aralıklarla değiştirilmelidir. Araçtan araca değişiklik gösterebilen yağ filtresi ve motor yağı değişim süresini aracınıza uygun olacak şekilde yapmalısınız. Aynı şekilde her araca göre kullanacağınız filtre ve yağ markası da farklılık gösterir. Aracınıza uygun olmayan marka tercihi yapmanız durumunda yakıt masrafınıza olumsuz yansıdığını görebilirsiniz. Kış bakımı ve diğer dönemsel bakımlarınız sırasında yağ değişimi de es geçmemek faydanıza olacaktır.

Hava Filtresini Kontrol Edin

Araç kış bakımında mutlaka hava filtresini kontrol ettirin ve ömrü dolduysa değiştirin. Yaygın olarak bilinen hava filtrelerinin temizlenip kullanılmaya devam edilebileceğidir. Bu, kısmen doğru olsa da yeni hava filtresi taktırmak, her zaman avantajlıdır. Temizlenen bir hava filtresi, yeni bir hava filtresi kadar tam performanslı şekilde çalışamaz.

Antifriz Oranını Kontrol Edin

Düşük sıcaklıklarda motor suyunun donmasını engellemek için içerisine antifriz eklenir. Bir çeşit alkol olan antifriz sıvısı sayesinde motor içerisindeki suyun donma noktası indirgenerek motor suyunun çok daha zor donması hatta donmaması sağlanır. Ek olarak; motorun daha erken soğumasına da katkı sağlar. Bu sayede de zorlu kış aylarında bile araç, sorunsuz ve motor da uzun ömürlü ve tam performanslı çalışır. Antifriz miktarını korumak için ise su eklemesi yapılmalıdır. Ancak bu su, özel antifriz sıvıları olarak kullanılanlardan olmalıdır. Zira normal su kullanımı, kireçlenmeye sebep olarak motor hararetine ya da su kaçaklarına sebep olabilir. Kış bakımı esnasında tüm bunlara dikkat ederek antifriz oranının verimli ve performans alacak şekilde olduğundan emin olmalısınız.

Kış Arıza Kiti Bulundurun

Kış aylarında özellikle uzun yolculuklar için araç güvenliği ve bakımı kritik önem taşır. Eksiksiz bir bakım ile yola çıkmaya ve soğuk hava koşullarına hazır olduğunuzda aracınız için bir “kış arıza kiti” oluşturarak önlem almanız faydalı olacaktır. 

Aracınızda bulundurmanız gereken bu kış arıza kitinde bulunması gerekenler şu şekildedir:

Bu malzemelerden kendinize güvenli bir yolculuk için iyi bir kit hazırlayabilirsiniz. Önlemli bir şekilde yola çıkarak güvenle ve huzurla en soğuk havalarda bile sürüş deneyimi yaşabilirsiniz.