Logo

Araç Kiralamak için Bilinmesi Gerekenler Rehberi

Araç kiralamak, seyahatlerinizi daha konforlu ve özgür hale getirmenin harika bir yoludur. Şehir içi ya da şehir dışı seyahatler, iş gereksinimleri, acil araç ihtiyacı, keyfi nedenler vb. birçok durum sebebiyle araç kiralama pek çok kişinin ihtiyacı ve tercihi olmuş durumda. Bu sürecin sorunsuz ve keyifli geçmesi için, kiralama işlemi sırasında dikkat edilmesi gereken birçok önemli detay bulunmaktadır. Bu detaylara dikkat etmek, olası problemleri önlemenize ve daha güvenli bir kiralama deneyimi yaşamanıza yardımcı olacaktır. Aşağıda sizin için bu önemli detayları derledik;

 

1)    İhtiyaçlarınızı Tanımlayın

Araç kiralamak için gerekenler sizin ihtiyaçlarınızla başlar. Araç kiralamadan önce ihtiyaçlarınızı belirlemeniz, uygun seçimi yapmanız için ilk adımdır. Hangi amaçla araç kiraladığınız, kaç kişi seyahat edeceğiniz, aracı şehir içinde mi uzun yolda mı kullanacağınız gibi soruların cevapları, doğru araç seçimi için faydalı olacaktır. Örneğin; uzun bir yolculuk için kiralama yapacaksanız konforlu ve yakıt masrafı bakımından ekonomik bir araç ideal olacaktır. Tüm bu detayları düşünüp ihtiyaçlarınızı belirlemediğiniz takdirde, maalesef seçiminizden pişman olabilirsiniz.

2)    Güvenilir Firmayı Bulun

Araç kiralama, talebin yoğun olduğu bir sektör. Bu doğrultuda, sundukları hizmet farklılık göstermekle birlikte piyasada çok sayıda araç kiralama firması mevcut. Piyasanın çok altında fiyatlar gördüğünüzde hemen hizmet almayı tercih etmek yerine firmanın yasal izni olup olmadığını mutlaka araştırın. Güvenilir firma arayışınızda, ilgili firmayı daha önce deneyimlemiş kişilerin geri bildirimlerini varsa yakın çevrenizden ve online platformlar üzerinden sorgulayın. Araç kiralamada memnuniyetin adresi Novacar, kısa dönem ve uzun dönem araç kiralama ihtiyaçlarınız için bir tık uzakta!

3)    Kiralama Ön Koşullarını İnceleyin

Araç kiralamak için karşılanması gereken bazı ön koşullar ve yasal şartlar vardır. Öncelikle mutlaka ehliyetiniz olması gerekmektedir. Firmaya ve kiralayacağınız araç grubuna göre farklılık göstermekle birlikte minimum yaş ve ehliyet yılı koşulları bulunmaktadır. Ehliyet ve yaş koşuluna ek olarak her firmanın özel prosedürleri olabilir, kiralama öncesi firmanın koşullarını mutlaka okuyun.

4)    Kaskoya Önem Verin

Araç kiralama sorgunuz sırasında ekrana yansıyan fiyat, firmaların araç kiralama hizmet bedeli olup bu fiyata kasko dahil değildir. Kaskosuz araç kullanmanız durumunda olası hasarlardan bizzat sorumlu olursunuz. Bu sebeple, olası hasarın sorumluluğundan muaf olmak için kiralama firmasının sunduğu ek kaskolardan yararlanabilirsiniz. Ancak, yasaklı madde etkisinde veya sürücü belgesi olmayan birinin kullanıcılığında gerçekleşen kazaları kasko karşılamamaktadır.

5)    Ek Sürücü

Kiralanan araç, ön koşulları karşılıyor olması şartıyla birden fazla sürücü tarafından kullanılabilir. Birden fazla sürücü olması durumunda halinde firmaya bildirilmeli ve ikinci sürücünün bilgileri verilmelidir. Bilgisi verilmeyen ve dolayısıyla sözleşmede yer almayan sürücülerin kullanımında gerçekleşecek olası hasarlar kasko kapsamı dışında kalır.

6)    Kilometre Limiti

Araç kiralarken, genellikle kilometre sınırı söz konusudur. Seyahat planınızı göz önünde bulundurarak kilometre sınırına dikkat etmenizde yarar var. Uzun bir yolculuğa çıkacaksanız aşım ücreti ile karşılaşmamak için ek kilometre paketlerinden yararlanabilirsiniz.

7)    İmzalı Evrakları Dikkatli Okuyun

Sonrasında herhangi bir problemle karşılaşmamak için araç kiralama firması tarafından sunulan; ıslak ve/veya dijital olarak imzalayacağınız sözleşme vb. tüm evrakları dikkatli okuyun ve aklınıza takılan konuları sizinle ilgilenen müşteri temsilcisine sorarak netleştirin.

8)    Araç Teslim Noktalarına Dikkat Edin

Araç kiralarken teslim ve iade lokasyonunuzu rotanızı göz önünde bulundurarak tercih edin. Firmanın aynı şehir içerisinde birden fazla teslim noktası olabilir. Örneğin, uçakla seyahat edecekseniz havalimanındaki teslim noktalarını tercih etmenizde yarar var.

9)    Aracı Kontrol Edin

Kiraladığınız aracın model yılının güncel olmasına dikkat edin. Güncel modeller daha güvenli ve konforlu seyahat etmenizi sağlayacaktır. Novacar’ın güncel filosuna göz atmak için tıklayın!

Aracı teslim almadan önce, aracın etrafında dolaşarak göz ile hasar kontrolü yapın. Aracın kapı, bagaj ve kaputunu açarak mekanizmada sorun olmadığından emin olun. Son olarak; aracın içinde koltukları, aynaları, aksesuarları, yakıt ve kilometre bilgisini kontrol edin.

10) Otoyol Geçişleri ve Trafik Cezaları

Hatırlatmak isteriz ki, kiraladığınız araçla gerçekleştirdiğiniz tüm otoyol geçişleri ve kullanımınızda yazılmış olan cezalar sözleşme sahibi olarak size ait olacaktır.

11) Aracı Zamanında İade Edin

Aracı, sözleşmede yer alan tarih ve saatte iade etmeye dikkat edin. Sözleşmede tanımlı sürenin aşılması durumunda, firma ek ücret yansıtma hakkına sahiptir.