Logo

Araç Kiralamak için Bilinmesi Gerekenler Rehberi

Şehir içi ya da şehir dışı seyahatler, iş gereksinimleri, acil araç ihtiyacı ve keyfi sebepler dolayısıyla araç kiralama pek çok kişinin ihtiyacı haline gelebilir. Bu ihtiyaçlar doğrultusunda da günlük, haftalık ve yıllık olarak araba kiralama opsiyonları mevcuttur. Tabi herkes isteyince ve ücretini ödeyince ne yazık ki araç kiralayamıyor. Özellikle ilk kez araç kiralayacak olan kişiler için araç kiralamak için gerekenler, yasal prosedürler, sürece dair tüm kurallar bilinmesi gereken konulardır. Tam da bu noktada sorularınızın cevaplarını merak ettiklerinizin tümünü aydınlatacak şekilde hazırladık. 

En Uygun Araç Nasıl Seçilir?

Araç kiralamak için gerekenler sizin ihtiyaçlarınızla başlar. Bir araba kiralamadan önce ihtiyaçlarınızı belirlemeniz uygun seçimi yapmanız için ilk adımdır. Hangi amaçla araç kiraladığınız, kaç kişi seyahat edeceğiniz, ne kadar yol yapacağınız gibi soruların cevapları, doğru araba seçimi için faydalı olacaktır. Örneğin; uzun bir yolculuk için kiralama yapacaksınız yüksek olasılıkla konforlu ve yakıt masrafı bakımından ekonomik bir araç seçeceksiniz. Bütün bu detayları düşünüp ihtiyaçlarınızı belirlemediğiniz takdirde süreç içerisinde seçiminizden pişman olabilirsiniz. 

İhtiyaçlarınızı belirledikten ve temelde nasıl bir araç kiralayacağınıza karar verdikten sonra aracın yaşı, dikkat etmeniz gereken ikinci unsurdur. Çok eski bir araç ile konforlu bir deneyim yaşamanızın garantisi olmayacağı gibi doğal olarak planda olmayan sorunlar da yaşayabilirsiniz. Dolayısıyla size sorun çıkarmayacak nispeten yeni ve bakımlı bir araç tercih etmeniz, seyahat deneyiminizi olumlu kılar. 

Araç kiralamak için yasal gerekliliklerden önce son olarak dikkat edeceğiniz şey, elbette kiralama yapacağınız firmadır! Güvenliğiniz, müşteri deneyim ve memnuniyetiniz bakımından güvenilir bir firmadan araç kiralamalısınız. 

Araç Kiralama İçin Gerekli Belgeler Nelerdir?

Araç kiralamak için gerekenler listesini elbette resmi belgeleriniz olmadan tamamlamanız mümkün değil. Araç kiralama için en az birinin çipli olması şartıyla ehliyet, kimlik ve bunların fotokopileri yanınızda olmalıdır.

Araç Kiralarken Nelere Dikkat Edilmelidir?

Araç kiralarken mutlaka dikkat edilmesi ve karşılanması gereken yasal şartlar vardır. Dolayısıyla araç kiralama için de araç satın almak kadar hassas bir süreç ve sorumluluk söz konusudur.

Yukarıda bahsettiğimiz kişisel gereklilikler, güvenliğiniz ve memnuniyetiniz bakımından her şey tamamsa araç kiralamak için gerekenler, yasal prosedürler ve dikkat edilecek unsurlar, aşağıda açıklandığı gibidir.

Sürücü Yaşının En Az 21 Olması

Sigortanın belirlemiş olduğu kriterler doğrultusunda araç kiralama yaşının alt sınırı, 21’dir. 21 yaşın altındaki kişiler kesinlikle araç kiralayamazlar. Orta segment olarak nitelendirilen araçları kiralamak için ise minimum 23 yaşında ve SUV tipi ve üst sınıf araçlar için de 25-27 yaş aralığında olunmalıdır.

Ehliyetin Süresi

Araç kiralamak için gerekenler listesinde favori soru, elbette ehliyet süresidir. Araç kiralamak için en az iki yıllık ehliyetiniz olmalıdır. Büyük ve lüks araçlar için ise bu süre, üç yıldır.

Ek Sürücü Zorunluluğu

Kiralanan araçlar, elbette birden fazla sürücü tarafından kullanılabilir ve kullanıldığını da sıklıkla rastlanan bir durumdur. Kiralayacağınız araç için ek sürücü olması durumunda bildirilmeli ve ikinci sürücünün bilgileri verilmelidir. Bu sayede ek sürücü de kasko ve sigorta kapsamında yer alır. Kiralanan tek bir araç için en fazla iki ek sürücü sözleşmeye dahil edilebilir. Sözleşmede belirtilmemiş, sigorta kapsamına girmemiş olan sürücülerin kiralanan aracı kullanmaları halinde oluşabilecek hiçbir hasar için hasar güvencesi geçerli olmamaktadır. Ayrıca kiralama yapan kişi dışında da bildirilen ek sürücülerin, ehliyet ve yaş kuralını karşılıyor olması gerekir. 

Kilometre Sınırı

Araç kiralarken genellikle belli bir kilometre sınırı anlaşması ile sözleşmenizi yaparsınız. Dolayısıyla belirlenen kilometre sınırı aşıldığında ekstra ücret tarifesi uygulanır. 

Depozit

Kiralanan arabayı kullanım süresi boyunca meydana gelebilecek kazalar, trafik cezaları, anlaşmaya uymayacak şekilde eksik yakıt olması, kilometre aşımı yapılması gibi olaylara karşı önlem amaçlı depozit alınmaktadır. Bu da kredi kartınızdan araç tipine göre belirlenmiş tutar kapsamında provizyon olarak çekilir. Ekonomi sınıfı araçlar için 1750 TL, orta sınıf araçlar için 2000 TL, SUV tipi ve üst sınıf araçlar için de 2250 TL ile 4500 TL arasında provizyon ücreti alınır. Dolayısıyla ödeme yapılacak olan kredi kartında kira bedeli ve depozito tutarı yeterliliğince limit olması gerekmektedir. Kiralama sürecinin başında tahsil edilen bu ücret, herhangi bir ek tutar oluşmadığı takdirde en geç 7 gün içerisinde tamamen iade edilir.

Kasko/Sigorta

Kiralama yapılan tüm araçlar, araç değerinin tamamını karşılayacak şekilde kasko yapılarak sigorta güvencesi altına alınır. Bu sigortaların kapsamı ise kiralayacak kişi için 1000 TL ile sınırlıdır. Arabayı kiralayan kişinin sebep olduğu bir hasar durumunda 1000 TL tutarındaki masrafı kiracı ödemekle yükümlüdür ve kalan tüm tutar için de sigorta şirketi devreye girer.

Kiralama Başlangıç ve Bitiş Kodu

Araç kiralama sürecinin takibinin yapılması için aracı teslim alan kişi, teslim aldığı anda SMS ile almış olduğu kodu, firmaya vermelidir. Bu kod, sisteme girildiği an itibariyle kira süreci başlamış olur. Süreç sonunda da aynı şekilde SMS kodu firmaya verilir ve sürecin bittiğine dair kod sisteme girilir. Bu şekilde yasal olarak süreç başlangıcı ve bitişi karşılıklı olarak kabul edilir.

HGS/OGS Geçişleri

Kiralama süreci içerisinde yapılan tüm HGS ve OGS geçişleri aracı kiralayan kişiye aittir. Araç iadesi sırasında geçiş tutarları hesaplanarak çıkan tutar, tahsil edilir. HGS&OGS gişelerinden kaçak geçiş yapılması söz konusu olmuşsa ve iade sırasında belirtilmezse (geçiş fişi teslim edilmezse) sonrasında yansıyabilecek cezalardan aracı kiralayan kişi sorumludur.  

Teslim ve İade

Kiralanan araç, sözleşme kapsamında belirtilmiş olan yerden teslim alınmalı ve aynı şekilde iade edilmelidir. Araç, teslim edilmesi sözleşmede belirtilen sürede teslim edilmez ise maksimum 2 saat opsiyon süresi bulunmaktadır. 2 saate kadar olan gecikmelere ek ücret yansıtılmaz. Bu sürenin geçirilmesi durumunda o an geçerli olan araç kira bedeli ve ek ürün tutarını kapsayacak şekilde ekstra 1 günlük ücret, provizyon tutarından tahsil edilir.