Logo

Araç Kiralama Fiyatlarını Etkileyen Faktörler Nelerdir?

Araç kiralama, günümüzde pek çok kişi tarafından ticari, seyahat ya da kişisel sebeplerle sıklıkla tercih edilmektedir. Ancak son dönemde her sektörde değişken hale gelen piyasa, araç kiralamada da aynı şekilde olabilmektedir. Elbette araç kiralama fiyatlarını etkileyen faktörleri sektörel olarak spesifikleştirmek doğru olacaktır. Araç kiralayacak olan herkes için merak konusu oluşturan bu faktörleri detaylarıyla bilmek, doğru bütçe ve zaman planlaması için faydalı bir rehber olacaktır.

Araç Kiralama Fiyatlarını Etkileyen Faktörler Rehberi

Araç kiralama fiyatlarını etkileyen faktörleri; kiralama süresi, arabanın yaşı, yakıt tüketimi ve motor tipi, araba markası ve modeli, konum, sigorta ve diğer ekstralar, kampanyalar ve özel günler olarak sıralayabiliriz. Her bir faktör için detaylı bilgilendirmeyi aşağıdan inceleyebilirsiniz.

Kiralama Süresi

Araç kiralama süresi, elbette araç kiralama fiyatına etki eden başlıca faktördür. Kiraladığınız aracı ne kadar kullanacağınıza göre fiyat şekillenir. Ancak süre ne kadar uzarsa o kadar fazla ücret çıkacağı doğru olmakla beraber uzun dönemli araç kiralamanın da daha avantajlı olduğunu belirtmek gerekir. Örneğin; 3 günlük kiraladığınız bir aracın günlük ücreti, 3 aylık kiraladığınız aracın günlük ücretinden daha fazla olmaktadır. Yıllık kiralamalarda ise bu ücret, daha da avantajlı hale gelmektedir. Dolayısıyla araç kiralama ücretleri, süre ile doğru orantıda ilerlese de uzun dönem kiralama daima daha ekonomik olmaktadır.

Arabanın Yaşı

Kiralayacağınız araç, ne kadar eski olursa fiyatı o kadar düşük olur. Özellikle 5 yaşın altındaki araçlar ekstra maliyetlidir. Buna ek olarak; her 5 yılda bir fiyatta ciddi oynamalar olduğunu görebilirsiniz. 10 yaşını aşmış araçlar için fiyatın giderek düştüğünü görebilirsiniz. Bu araçlar için de motor ve araç tipi gibi kriterler devreye giriyor, fiyat için belirleyici oluyorlar. 30 yaşını aşmış olan gerçek anlamda eski diyebileceğimiz ancak kiralanan araçlar genellikle vintage araç statüsünde oluyorlar. Bu araçlar için de düğün vb. etkinlikler için kiralandığından yaşla doğru orantılı fiyat azalmasını göremediğimizi belirtmekte fayda var.

Yakıt Tüketimi ve Motor Tipi

Yakıt giderleri, oldukça önemli bir maliyet kalemi olduğundan kiralanacak bir aracın yakıt tüketim durumu, ilk dikkat edilen unsurlardan biri oluyor. Yakıt tüketiminde ekonomik sınıfa dahil olan araçların kiralama ücretleri, nispeten fazla olabilmektedir. Buna rağmen daha yüksek ücret ödeyerek böyle bir aracı kiralamak doğru tercih olacaktır. Diğer türlüsünde de kiralama ücretinden kar ettiğiniz bir araç için kullanım süreniz boyunca ekstrem yakıt masrafınız olabilir. 

Yakıt tüketiminin yanı sıra kiralanacak olan aracın motor tipi de oldukça önemlidir. En bütçe dostu motor tipi, LPG’dir. Ancak LPG’li araçlardan endişe duyduğu için kaçınan büyük bir çoğunluk vardır. Dolayısıyla LPG’den sonra dizel motorlar ekonomik olmasıyla ön plana çıktığından benzinlilere göre daha fazla tercih edilmektedir. Yakıt masrafına istinaden bir motor seçimi yapacaksanız mutlaka LPG ya da dizel tercih etmelisiniz.

Araba Markası ve Modeli

Araç kiralama fiyatlarını etkileyen faktörlerin başlıcası, aracın marka ve modelidir. Kiralama fiyatları, tamamen araçların segmentlerine göre belirlenir. Lüks, konforlu, SUV vb. araçlarda doğal olarak yüksek fiyatlar söz konusudur. Daha düşük ya da orta segment olan standart olarak adlandırabileceğimiz araçlarda ise kiralama fiyatları daha uygundur. Bu anlamda elbette ki bütçeniz, ihtiyaçlarınız ve istekleriniz doğrultusunda seçim yapabilirsiniz.

Konum

Araç kiralama yapılan lokasyonlar, ücrete direkt olarak etki eden faktördür. Araç kiralama firmalarının yoğun olduğu bir yerde daha düşük maliyetlere araç kiralayabilecekken, küçük yerlerde ya da araç kiralamanın yaygın olmadığı yerlerde maliyetin yükseldiğini görebilirsiniz. Ayrıca zorunlu ihtiyaç içeren ya da gelir seviyesinin yüksek olduğu varsayılan lokasyonlarda da yine fiyatlar yükselir. Örneğin; havaalanından kiralayacağınız bir araç, şehir içinden kiralayacağınız araca göre çok daha maliyetli olacaktır.

Sigorta ve Diğer Ekstralar

Kiralanacak olan aracın kiralayacak kişiye minimum masraf çıkaracak olması ya da kişinin çıkacak masrafı üstlenecek olmaması önemlidir. Dolayısıyla kasko ve sigortası olan araçlar, öncelikli tercih olmalıdır. Durum böyle olunca kasko ve sigorta durumu araç kiralama fiyatını etkileyen bir unsur haline gelir. Örneğin; kaskosu olan bir araç, olmayana kıyasla daha yüksek fiyattan kiralanır. Ancak bu anlamda maliyet artmış olsa bile kaskolu aracı tercih etmek, doğru karar olacaktır. 

Araç temizliği, yakıt durumu vb. gibi ekstraların tümünü kiralama fiyatına dahil olduğunda haliyle ücret çoğalır. Bu anlamda maliyeti artıran ekstraları detaylıca öğrenerek kararınızı verebilirsiniz.

Kampanyalar

Araç kiralama firmaları, sezonsallık ya da özel gün dönemleri gözeterek avantajlı kampanyalar yapmaktadır. Dolayısıyla bu kampanyaları takip ederek kiralama işleminizi yapmanız, maliyet bakımından son derece kurtarıcı olacaktır. Örneğin; kış aylarında yakaladığınız bir “erken rezervasyon” kampanyası, yaz tatiliniz için kiralayacağınız aracı, zamanında ödeyeceğiniz ücretten çok daha avantajlı bir fiyatla kiralamanızı sağlayabilir. Dönem dönem araç kiralama ihtiyacınız oluyorsa ya da belirli bir planınız varsa mutlaka bu tarz kampanyaları takip etmelisiniz.

Özel Günler

Bayramlar ve tatiller gibi herkes tarafından kabul görmüş, önemli atfedilen özel günler araç kiralama fiyatlarını ciddi oranda etkilemektedir. Bu etki, kimi zaman olumlu kimi zaman ise olumsuz olarak yansır. Bazı dönemlerde özel gün kampanyası gibi avantajlı bir durum ile karşılaşabilecekken bazı özel günlerde ise taleple doğru orantılı fiyat artışının da olduğunu görebilirsiniz. Buna istinaden belirli-güvenilir firmaların kampanyalarını ve özel gün fiyatlarını düzenli olarak takip etmeniz faydalı olacaktır.