Logo

Arabada Güneş Yanığının Nedenleri ve Önlenmesi

Arabalar eskidikçe zamanla boyalarının da zarar görmesi kaçınılmaz bir hale gelir. Güneş ışınlarına maruz kalan eski araçlar, boyasının üzerindeki verniğin yanmasıyla yeni araçlara kıyasla çok daha fazla etkilenir. Arabada güneş yanığı yalnızca aracın dışında değil içinde de olumsuz etkilere sebep olabilir. Bu yanıkların nedenlerine ve önlenmesine dair yapılması gerekenlere değineceğiz.

Arabada Güneş Yanığı Nasıl Olur?

Uzun süre boyunca güneş altında kalan araçlar, güneş yanığı sorunu ile karşı karşıya kalmaktadır. Güneş, aracın boyasını oksitleyerek lekelenmeleri meydana getirir ve güneş yanığı görünümünün oluşmasına neden olur. Arabada güneş yanığı, güneş ışınlarının yatay yüzeye sürekli olarak vurmasının sonunda öncelikle boyanın üst katmanını ve ardından sac yüzeyi ısıtarak direnç kaybıyla birlikte yıpranmasıyla oluşur. Kısaca aracın kaporta boyasının etkisini kaybetmesi halidir. Bu durum, genellikle aracın tavan bölgesinde, ön kaputta ve arka bagaj kapağında görülür. Ayrıca güneş, aracın içini de özellikle deri yapıdaki koltukları kurutarak eskitebilir. Başta güneş ışınları olmak üzere buna ek olarak; kuş pislikleri, araç üzerine sıçrayan kimyasal maddeler, ağaç reçineleri, kalitesiz pasta uygulaması (sürekli olarak) yapılması ve aracı çok sık yıkamak gibi sebeplerle de güneş yanığı oluşabilir.

Arabada Güneş Yanığı Nasıl Geçer?

Güneş yanıklarını başlangıç aşamasında fark etmişseniz pasta-cila uygulaması ile geçmesini sağlayabilirsiniz. Pasta, hasarlı katmanı aşındırır ve sağlam boya katmanının ortaya çıkmasını sağlar. Pastadan sonra uygulayacağınız cila sayesinde de güneş yanığı olan bölge orijinal hali gibi temiz ve parlak bir görünüme kavuşur. Ancak güneş yanıkları ileri seviyede ise onarım için uzman bir kaporta ustasından destek almanız çok daha doğru ve faydalı olur.

Güneş Yanıklarını Boyatmak Çözüm Mü?

Arabada güneş yanığı olan alanı boyatmak, pratikte sorunu çözer yani güneş yanığı görüntüsünden kurtulabilirsiniz. Ancak aracın diğer bölümleri ile ton farkı ortaya çıkacaktır. Buna ek olarak araç boya işlemi gördüğünden satacak olursanız değer kaybı söz konusu olabilir. Çoğu araç sahibi, bu değer kaybını ön görerek pasta-cila yöntemine başvurarak güneş yanığı sorununu çözmekten yana.

Arabada Güneş Yanığına Vernik Sökücüler İyi Gelir Mi?

Araçlarda güneş yanığı problemine son yıllarda giderek popüler hale gelen vernik çözücü solüsyonlar ve seramik kaplama işlemleridir. Yanık oluşan alana vernik çözücü solüsyon uygulamasıyla boyanın kalkması sağlanır ve aracın ham boyası ortaya çıkarılır. Bu bölgeye yeniden boya koruma verniği uygulanır ve ardından seramik kaplama uygulaması yapılır. Son olarak yine pasta-cila uygulanır ve sorun giderilir. Boya ile değer kaybı olmadan ve salt pasta cila işleminden daha korunaklı bir çözüm sağlanmış olur. Ancak %100 kalıcı bir çözüm olmadığını belirtmekte fayda vardır. Boya dışındaki tüm çözümler, ne yazık ki kalıcı değildir.

Güneş Yanığına Karşı Önlem Almak İçin Neler Yapılabilir?

Onarım Maliyetleri Nelerdir?

Arabada güneş yanığı maliyetleri, elbette hasar alan bölgeye göre ve hasar büyüklüğüne göre değişkenlik gösterir. Boyatma işlemini tercih edecek olursanız 1500-5000 TL arasında bir maliyet söz konusu olabilir. Vernik sökücü solüsyonlar ile onarım yapacak olursanız kendi malzemelerinizi satın alarak kendiniz de uygulama yapabilirsiniz. Bu durumda pasta-cila, solüsyonlar vb. ihtiyacınız olan malzemeleri kalitesine göre yükselen fiyatlardan satın alabilirsiniz. Bunu tercih edecek olursanız kötü bir ürün tercih etmemeniz gerektiğini unutmamalısınız. Bu işlemi, profesyonel bir firmanın desteği ile yaptırmak isterseniz ise ortalama 3000 TL gibi bir maliyeti olacaktır.