Logo

Araba Park Etmeyi Nasıl Öğrenirim Diyenler için Kapsamlı Kılavuz

Araç kullanımında başta yeni sürücüler olmak üzere neredeyse tüm sürücülerin zorlandığı konulardan biri hiç şüphesiz araba park etmedir. Çoğu kişinin teknik olarak zorlandığı bu konu, gerek trafik içerisinde gerekse de zaman yönetimi olarak zorluklar yaşatabilir. Araba park etme için kilit noktalar; bolca pratik, sabır ve iyi bir gözlemdir. Elbette bunların yanında park etme tekniklerine hakim olarak senkronize ve dikkatli bir şekilde hareket etmekte faydalı olacaktır.

Park Nasıl Yapılır ve Nelere Dikkat Edilmelidir?

Park etme konusunda sorun yaşayan kişiler, genellikle deneyiminden bağımsız endişeli ve heyecanlı kişilerdir. Bu iki etken doğru parkı yapabilmeyi oldukça güçleştirir. Sakin kalmak, tüm tekniklerden önce gelen aslında en basit ama uygulamada en zor olan eylemdir. Park edilecek yerde diğer araçlar ile doğru mesafeyi ayarladığınıza emin olduktan sonra sakin bir şekilde ve yavaş hamlelerle senkronize hareket ederek parkınızı yaparsanız en ufak bir sorun yaşamazsınız. Doğru mesafe konusu önemli çünkü ilk hamlede başarısızlık söz konusu olursa pek çok hamle ile denemeler yaparak sonucunda yine başarıya ulaşırsınız. Buradaki doğru mesafe sayesinde de bu süreç içerisinde olası bir kazadan da kaçınmış olursunuz. Bunun yanı sıra tüm hakimiyetin sizde olduğundan emin olmalı, aynalarınız, direksiyonunuz, tekerlekler ve freninizi tamamen kontrollü kullanıyor olmalısınız. Akan trafiğe karşı park ediyorsanız hareket halindeki araçları daima takip etmeli, çoğu zaman önceliği onlara vermelisiniz. 

Yatay Park Etme Nasıl Yapılır?

Paralel park olarak da bilinen yatay park etme, diğer park stillerine nazaran daha fazla manevra içeren karmaşık bir yapıya sahiptir. Ancak şehir içinde her zaman seçme şansımız bulunmadığından sıklıkla yatay parka ihtiyaç duyulur. Yatay park, mesafeleri daha özenle dikkat kesilmek, direksiyona da daha fazla hakimiyet gerektirir. Ancak pratikle ana sistemi oturttuğunuz zaman temelini kavramış olacağınızdan bütün bu karmaşa zamanla otomatik olarak yapabildiğiniz bir eylemler bütünü haline gelecektir. 

Dikey Park Etme Nasıl Yapılır?

Dikey araba park etme, yatay park şekline göre nispeten çok daha kolay ve konforludur. Yalnızca otomobil değil motor ve bisiklet gibi daha basit araçlarda dahi bu park yöntemi daha kolaydır. Dikey parkta iki araç arasına arabanızı yerleştireceğiniz için öncelikle sağ ve solda yer alan araçlar ile aranızda mesafeyi doğru ayarlamalısınız. Aracınız her iki tarafa da çok yakın olmamalıdır. Mesafe doğru ayarlandığı zaman manevra açısından konfor sağlayan bir yöntem olduğu için kısa süre içerisinde park edebilirsiniz. Düz veya geri gelerek aracınızı yerleştirecek olabilirsiniz dolayısıyla her iki durumda da başlangıçta ayarladığınız mesafe sizi hatadan koruyacaktır. 


Araba Park Etme Kuralları Nelerdir?

Araba park etme temel bir matematik hesaplama ve planlaması içeren bir eylem olarak tarif edilebilir. Mesafe, alan ve hız hesaplamaları doğru yapılmadan kolay ve kusursuz bir park etme işlemi gerçekleştirmek neredeyse imkansızdır. Arabayı park edeceğinizde hesaba katılacak tek şey duran araçlar değil eş zamanlı olarak aynı önemi vermeniz gereken seyir halindeki araçlardır. Zira park esnasında kazalara sebebiyet veren en büyük hususlardan biri olarak sıklıkla karşımıza çıkar. Araba park etme kurallarını derli toplu ifade edecek olursak aşağıda hususlara değinebiliriz.

Araç Park Etmede Zorlananların Yapması Gerekenler?

Yeni bir sürücü olabilir, bilmediğiniz bir aracı kullanabilir ya da alışık olmadığınız bir yerde park etmeniz gerekebilir. Böyle durumlarda çoğu sürücü genellikle aracını park etmede zorlanır. Her şeyden evvel varsa akan yoğun trafiğe ve park için harcadığınız zamana rağmen sakinliğinizi korumak, heyecan ve stresinizi kontrol altında tutmaktır. Çünkü tüm teorik bilgiler bir yana araç kullanırken sakin kalmak bir yanadır. Bu, daima hata payınızı düşürecektir.