Logo

Araba Park Etmeyi Nasıl Öğrenirim Diyenler için Kapsamlı Kılavuz

Araç kullanımında başta yeni sürücüler olmak üzere neredeyse tüm sürücülerin zorlandığı konulardan biri hiç şüphesiz araba park etmedir. Çoğu kişinin teknik olarak zorlandığı bu konu, gerek trafik içerisinde gerekse de zaman yönetimi olarak zorluklar yaşatabilir. Araba park etme için kilit noktalar; bolca pratik, sabır ve iyi bir gözlemdir. Elbette bunların yanında park etme tekniklerine hakim olarak senkronize ve dikkatli bir şekilde hareket etmekte faydalı olacaktır.

Park Nasıl Yapılır ve Nelere Dikkat Edilmelidir?

Park etme konusunda sorun yaşayan kişiler, genellikle deneyiminden bağımsız endişeli ve heyecanlı kişilerdir. Bu iki etken doğru parkı yapabilmeyi oldukça güçleştirir. Sakin kalmak, tüm tekniklerden önce gelen aslında en basit ama uygulamada en zor olan eylemdir. Park edilecek yerde diğer araçlar ile doğru mesafeyi ayarladığınıza emin olduktan sonra sakin bir şekilde ve yavaş hamlelerle senkronize hareket ederek parkınızı yaparsanız en ufak bir sorun yaşamazsınız. Doğru mesafe konusu önemli çünkü ilk hamlede başarısızlık söz konusu olursa pek çok hamle ile denemeler yaparak sonucunda yine başarıya ulaşırsınız. Buradaki doğru mesafe sayesinde de bu süreç içerisinde olası bir kazadan da kaçınmış olursunuz. Bunun yanı sıra tüm hakimiyetin sizde olduğundan emin olmalı, aynalarınız, direksiyonunuz, tekerlekler ve freninizi tamamen kontrollü kullanıyor olmalısınız. Akan trafiğe karşı park ediyorsanız hareket halindeki araçları daima takip etmeli, çoğu zaman önceliği onlara vermelisiniz. 

Yatay Park Etme Nasıl Yapılır?

Paralel park olarak da bilinen yatay park etme, diğer park stillerine nazaran daha fazla manevra içeren karmaşık bir yapıya sahiptir. Ancak şehir içinde her zaman seçme şansımız bulunmadığından sıklıkla yatay parka ihtiyaç duyulur. Yatay park, mesafeleri daha özenle dikkat kesilmek, direksiyona da daha fazla hakimiyet gerektirir. Ancak pratikle ana sistemi oturttuğunuz zaman temelini kavramış olacağınızdan bütün bu karmaşa zamanla otomatik olarak yapabildiğiniz bir eylemler bütünü haline gelecektir. 

Aracınızın büyüklüğüne uygun park esnasından manevralarınızı rahatlıkla yapabileceğiniz ve çıkacağınız zamanı da hesaplayarak boşluk bırakabileceğiniz iki araç arasını doğru seçmelisiniz. 

Öncelikle arkanızda yer alan araçta uzaklaşarak önünüzdeki araca paralel şekilde yanaşmalısınız. 

Arka lastikleriniz, öndeki aracın tamponuyla aynı hizada olduğunda yeterli miktarda yanaştığınızı ve ileri gittiğinizi anlayabilirsiniz.

Artık geri gelerek boşluğa yerleşmeye başlayabilirsiniz. İki aracın ortasına 45 derecelik bir açı yakalayana kadar geri geri girmelisiniz ve sonra durup ön ve arka araca olan mesafeleri kontrol ederek bir sonraki hamleye hazırlanmalısınız.

Şimdi direksiyonunuzu tam tersi yöne çevirerek aracınızı düz bir konuma getirmeye ve doğal olarak boşluğa tamamen yerleşmeye başlamalısınız.

Araç tamamen düz konumda ve iki araç arasına yarımşar metre mesafe ile yanaşmış olmalı. İşte hepsi bu kadar! 

Son hamlenizde aracınız düz olmayabilir. Bu durumda hafif öne alarak ilk yanaşma yönünüze doğru yeniden deneme yapabilirsiniz. Bunun dışında ön veya arka araca bir diğerinden daha fazla yanaşmış durumda olursanız da ileri geri yavaş hamlelerle dengeyi bulabilirsiniz.

Dikey Park Etme Nasıl Yapılır?

Dikey araba park etme, yatay park şekline göre nispeten çok daha kolay ve konforludur. Yalnızca otomobil değil motor ve bisiklet gibi daha basit araçlarda dahi bu park yöntemi daha kolaydır. Dikey parkta iki araç arasına arabanızı yerleştireceğiniz için öncelikle sağ ve solda yer alan araçlar ile aranızda mesafeyi doğru ayarlamalısınız. Aracınız her iki tarafa da çok yakın olmamalıdır. Mesafe doğru ayarlandığı zaman manevra açısından konfor sağlayan bir yöntem olduğu için kısa süre içerisinde park edebilirsiniz. Düz veya geri gelerek aracınızı yerleştirecek olabilirsiniz dolayısıyla her iki durumda da başlangıçta ayarladığınız mesafe sizi hatadan koruyacaktır. 

Dörtlülerinizi yakmalı, akan trafiğe ya da yakınınıza gelen araçlara park ettiğinizin ikazını sağlamış olmalısınız.

Park etmek istediğiniz yöne doğru direksiyonu kırarak yanaşmaya başlamalısınız.

Park noktasına ulaştığınız zaman direksiyonu toparlayarak aracınızı düz bir konuma getirmelisiniz. 

Çevrenizdeki araçlar ile yeterli mesafe olduğundan emin olduktan sonra yanaşarak aracınızı tam olarak yerleştirebilirsiniz. 

Araba Park Etme Kuralları Nelerdir?

Araba park etme temel bir matematik hesaplama ve planlaması içeren bir eylem olarak tarif edilebilir. Mesafe, alan ve hız hesaplamaları doğru yapılmadan kolay ve kusursuz bir park etme işlemi gerçekleştirmek neredeyse imkansızdır. Arabayı park edeceğinizde hesaba katılacak tek şey duran araçlar değil eş zamanlı olarak aynı önemi vermeniz gereken seyir halindeki araçlardır. Zira park esnasında kazalara sebebiyet veren en büyük hususlardan biri olarak sıklıkla karşımıza çıkar. Araba park etme kurallarını derli toplu ifade edecek olursak aşağıda hususlara değinebiliriz.

Park etme için aracınızın tüm özellik ve fonksiyonlarından yararlanmalısınız. Aynalar, tekerlek, fren ve doğru koltuk ayarını yapmak dahi bunlar içerisindedir. Yetersiz bir direksiyon hakimiyeti ya da fren kullanımı, doğru görüşü sağlamayan aynalar park esnasında kazalara neden olabilir.

Geri görüş kamerasından destek alabilirsiniz ancak dikiz aynalarından kontrolü daima sürdürerek park işlemini yapmalısınız.

Çevrenizdeki araçlara sıfır mesafe olacak şekilde yanaşmamalısınız. Bu, hem kendi hem de yanınızda araçlara zarar verebilir.

Seyir halindeki araçlar daima algınızda olmalı ve önceliği onlara vererek gerekli noktalarda hamlenizi bekletmelisiniz.

Trafik levhalarından anlayabileceğiniz park etmenin yasak olduğu yerlere (yaya yolları, kaldırımlar vb.) kesinlikle park etmemelisiniz.

Sokak köşelerine park etmemelisiniz. Bu, kazalara sebebiyet veren en büyük yanlışlardan biridir.

İki araçlık bir alana park etmemeli, aracınızın mesafesi kadar ve tek araca ayrılmış alana park etmelisiniz.

Trafik akışı olan yerlerde kaldırım tarafından inmeli ya da mümkün değilse aynaları en az iki kez kontrol ederek araçtan ayrılmalısınız.

Araç Park Etmede Zorlananların Yapması Gerekenler?

Yeni bir sürücü olabilir, bilmediğiniz bir aracı kullanabilir ya da alışık olmadığınız bir yerde park etmeniz gerekebilir. Böyle durumlarda çoğu sürücü genellikle aracını park etmede zorlanır. Her şeyden evvel varsa akan yoğun trafiğe ve park için harcadığınız zamana rağmen sakinliğinizi korumak, heyecan ve stresinizi kontrol altında tutmaktır. Çünkü tüm teorik bilgiler bir yana araç kullanırken sakin kalmak bir yanadır. Bu, daima hata payınızı düşürecektir. 

Yolcu koltuğunda olduğunuzda park eylemini daima iyice gözlemlemelisiniz. Manevralar, ayna kontrolleri vb. tüm detaylara aşinalık kazanmanız için bu, size yardımcı olacaktır. 

Sıkışık bir park yerine girmeye çabalamaktansa biraz daha vakit harcayarak daha rahat denemeler yaparak park edeceğiniz alanları tercih edin. Böylece park etme eyleminizi gözlemeyerek, deneme-yanılma yöntemlerinizin bilincinde olarak daha öğretici ve sakin kalabildiğiniz bir deneyim yaşayabilirsiniz.

Parka başlamadan önce kafanızda alan, mesafe ve hız hesaplaması yaparak bir plan yaptıktan sonra aksiyon almak işinizi yüksek oranda kolaylaştıracaktır. Buna rağmen başarılı olmazsanız da neyi, neden yapamadığınızı daha iyi anlayabilirsiniz.

Seyir halindeki araçlara hem daima dikkat etmeyi es geçmeyin. Ancak bu araçlar parkınız için durup bekliyorsa bu anlarda da panik yapmayın. Dörtlülerinizi yakmış durumda olduğunuzdan park için çabaladığınızı bileceklerdir.

Park esnasında aracınızın yardımcı mekanizmalarının tümünden faydalanın. Böylece yetersiz bir direksiyon hakimiyeti ya da işlevsiz aynalar sebebiyle hatadan uzaklaşmış olursunuz. 

İçerisinden çıkamadığınız bir durum söz konusu ise çevrenizden mutlaka yardım isteyin.