Logo

Kültür ve Tarih Tutkunları İçin Antalya'da Görülmesi Gereken Yerler

Ülkemizin her bölgesiyle turistik bakımdan zengin olduğunu elbette biliyoruz. Ancak hem yaz turizmi hem de kültür ve tarih turizmi açısından son derece zengin olan Antalya, her yıl 15 milyondan fazla turist ağırlıyor. Antalya’da görülmesi gereken yerler, ilk akla gelenin, yani plajlarının çok daha ötesinde. Müzeleri, doğal güzellikleri ve zengin tarihiyle pek çok turistik mekana ev sahipliği yapmasıyla Antalya, ilkbahardan sonbahar sonuna kadar yoğunluklu olmak üzere yerli yabancı pek çok turistin ilgisini çekiyor.

Antalya'da Keşfedilecek Cennet Köşeler: Görülmesi Gereken Yerler

Antalya’da görülmesi gereken yerleri, kültürel ve tarih bakımından ayırmak önemlidir. Zira tek bir içerikte tüm Antalya turistik mekanlarından bahsetmek okumak istemeyeceğiniz kadar uzun olabilir. Kaleiçi, Düden Şelalesi, Yanartaş, Alara Han Kalesi, Antalya Müzesi, Olimpos Antik Kenti, Sapadere Kanyonu, Perge Antik Kenti, Theimussa, Tarihi Saat Kulesi, Kurşunlu Şelalesi ve Köprülü Kanyon mutlaka görmeniz gereken kıymetli yerler! O halde en merak ettiğinizden başlayabilirsiniz. 

Kaleiçi

Antalya’da görülmesi gereken yerler listesinin başını çeken Kaleiçi, Antalya’nın tam ortasında konumlanıyor. Ahşap ve taş mimarinin yoğunlukta olduğu Osmanlıkonakları, Arnavut kaldırımlı nostaljik ve dar sokakları, tekne turlarının da düzenlendiği yat limanı, butik otelleri, çeşit çeşit restoran ve eğlence mekanları ve elbette çantanızı dolduracağınız hediyelik eşya dükkanlarıyla tam bir tatilde olduğunuzu hissettiren o popüler yer! Kesik Minare, Yivli Minare, Hıdırlık Kulesi, Karatay Medresesi, Hadrianus Kapısı ve Şehzade Korkut Camii gibi tarih kokan mekanları mutlaka ziyaret etmelisiniz. Yat limanının tam karşısında konumlanan Mermerli Plajı’nda berrak denizin tadını çıkarabilir ve sonrasında keyifli bir Akdeniz lezzetleri tadımı yapacağınız restoranlardan birine geçebilirsiniz. Hatta belki buraya bir gecenizi ayırmak isteyebilir, tarihi konakların restore edilmesiyle hizmete açılan şık butik otellerde kalabilirsiniz. 

Düden Şelalesi

Antalya’da görülmesi gereken yerler arasında bulunan Düden Şelalesi’ne Antalya merkezden ulaşımı son derece rahat ve kolaydır. Düden Şelalesi, Kepez ilçesinde yer alıyor. Özellikle yaz aylarında en popüler yerlerden olan Düden Şelalesi, iki kola ayrılarak Antalya falezlerinden 40 km yükseklikten Akdeniz’e dökülerek mutlaka görülmeye değer harika bir manzara oluşturuyor. Hiçbir şey yapmadan yalnızca suyun o sesiyle bile büyülenebilirsiniz. Elbette yapılacak başka pek çok keyifli etkinlik mevcut; alan içerisinde seyir terasları, yürüyüş yolları, kafeler, restoranlar, hediyelik eşya dükkanları da yer alıyor. Manzaranın tadına vardıktan sonra huzurlu bir doğa yürüyüşü yapabilir ve ardından mis gibi bir kahve keyfi yapabilirsiniz. Yaz tatili için geldiğinizde buradaki serinliğin de Antalya’nın ikliminde çok iyi geleceğini şimdiden söyleyelim.

Yanartaş

Yanartaş, Antalya’nın en popüler tatil merkezi olan Kemer sınırları içerisindedir. Sonsuz ateş ismiyle de yaygın olan Yanartaş, denize yakın olmasına rağmen taşların arasındaki ateşin hiç sönmemesiyle ünlü! Günümüzde doğalgaz sıkışması sonucu oluşan küçük parçalar ile mevcut durum açıklanıyor. Ancak daha geriye gittiğimizde Yunan mitolojisine kadar rivayetlere rastlıyoruz. İlginç bir deneyim yaşamak için Antalya’da görülmesi gereken yerler listenize eklemeniz gerektiğini de söylemeden geçmeyelim.

Alara Han Kalesi

Alanya merkeze 40 km uzaklıkta bulunan Alara Çayı’nın kenarındaki tepenin üzerinden yer alan Alara Han Kalesi, Selçuklu hükümdarı I. Alâeddin Keykubat tarafından yaptırılmış Antalya’da görülmesi gereken yerler arasında tarihi değere sahip önemli bir yer olarak bilinir. 

Antalya Müzesi

1922 yılında Kaleiçi Yivli Camii içerisine açılan Antalya Müzesi’nde I. Dünya Savaşı’nda işgalcilerin elinden kurtarılan eserler sergilenmekteydi. 1972 yılında da Konyaaltı Caddesi’nde yer alan binasına taşındı. Mevcut binasında kazılardan çıkarılmış olan binlerce tarihi esere ev sahipliği yapmaya devam ediyor. İyi düzenlenmiş ve koleksiyonlanmış bu eserler sayesinde müze, birçok uluslararası ödül kazanmıştır. Anadolu tarihinde büyüleneceğiniz bir yolculuğa çıkma fırsatı sunan Antalya Müzesi içerisinde tabiat tarihi salonu, seramik eserler salonu, imparatorlar salonu, tanrılar salonu ve mozaikler salonu öncelik vereceğiniz alanlardandır.

Olimpos Antik Kenti

Antalya’da görülmesi gereken yerler arasında yer alan ve bölgedeki en büyük liman kentlerinden biri olan Olimpos Antik Kenti, Antalya’nın güney sahilinde konumlanmaktadır. Tarih ve kültür gezisine çıkmış olan ilgililerin yoğun olarak ilgi gösterdiği antik kent, ilk olarak M.Ö 160 yılında inşa edilmiş ve sonrasında da 11. ve 12. Yüzyıl dönemlerinde de Rodos şövalyeleri ve Venedikliler yeniden inşa etmişlerdir. Olimpos Antik Kenti’ni gezerken Roma dönemine ait olan tapınaklar, tüm görkemiyle hala ayakta olan bir Orta Çağ kalesi, agora, antik liman gibi pek çok tarihi eseri göreceksiniz. Olimpos Antik Kenti, haftanın her günü 08.00-21.00 saatleri arasında yerli yabancı turistlerini ağırlıyor.

Sapadere Kanyonu

Antalya’nın bir başka doğal güzellikleri ile ünlü yeri Sapadere Kanyonu! 400 metre yüksekliğinde kaya duvarlar arasından süzülen buz gibi suyu, doğasıyla huzur bulabileceğiniz ancak aynı zamanda bir hayli zorlu olan yürüyüş parkurları, ahşap yürüyüş yolları, sarılı kanyonda dar geçitler, mağaralar ve kaya havuzları doğasına aşık olup huzur bulacağınız rotalardan biri. Sapadere Kanyonu’nda ilkbahar ve yaz aylarında eriyen kar suyu ile beslenen balıkları tadabileceğiniz alabalık çiftliklerinde bir yemek molası verebilirsiniz. Ayrıca yine yaz aylarında burada bulunuyorsanız binlerce yıllık birikim ile oluşmuş olan kaya havuzlarında da yüzebileceğinizi ve bunu deneyimlenin fazlasıyla keyifli olacağını bilmelisiniz.

Perge Antik Kenti

Antalya’da görülmesi gereken yerler arasında yer alan ve Antalya merkeze yalnızca 16 km uzaklıkta konumlanan Perge Antik Kenti, bilinene göre Hitit döneminde inşa edilmiştir. Düzenli mimarisi ve etkileyici heykelleri ile ilgi uyandıran antik kent, devasa bir tiyatro, anıtsal çeşmeler, Roma dönemine ait antik hamamlar ve agoraları ile ön plana çıkıyor. Elbette böyle etkileyici bir tarihe ev sahipliği yapmasıyla Antalya’nın en yoğun turist ağırlayan antik kentlerinden biridir.

Theimussa (Kale İskelesi)

Antalya’da görülmesi gereken yerler içerisinde ilk akla gelenlerden biri de Theimussa, bir diğer adıyla Kale İskelesidir. Theimussa Antik Kenti, doğal bir liman görünümünde olan koyda tarihi kalıntılara ev sahipliği yapıyor. Geçmişe yolculuk yapacağınız antik kentte günümüze kadar ulaşmış mezar kalıntıları ve kale kalıntıları da bulunmaktadır. Tarihi ise M.Ö I.V. yüzyıla kadar dayanıyor. Antalya seyahatinizde Kekova bölgesine yolunuz düştüğünde bu tarihe tanıklık etmek için mutlaka listenize almalısınız.

Tarihi Saat Kulesi

Şehrin sembolü haline gelmiş Tarihi Saat Kulesi, dört tarafında birer saat bulunan ve beşgen bir burç üzerine inşa edilmiş bir kaledir. Yapımına dair bilgilerin kesin olmamasıyla birlikte II. Abdülhamid döneminde yapıldığına dair söylemler mevcuttur. Yüksekliği 14 metre olan bu tarihi saat kulesinin görkeminden etkilenmemek pek mümkün olmayacaktır.

Kurşunlu Şelalesi

Şehir merkezine 22 km uzaklıkta konumlanan ve en çok ziyaret edilen doğal güzelliklerden biri olan Kurşunlu Şelalesi, çevresini sarmalamış olan zengin bitki çeşitliliği sebebiyle tabiat parkı olarak koruma altına alınmıştır. 33 hektarlık geniş bir alanı kapsayan şelale, onlarca çeşit bitli ve ağaçların arasından, 18 metre yükseklikten akan bembeyaz suyu ile yılın her mevsimi büyüleyici manzaralar sunuyor. Yaz mevsiminde yüzmek için değerlendirebileceğiniz yedi küçük şelale ve bir kaya göletine de sahiptir. Ayrıca harika doğasının içerisinde doğa yürüyüşleri yapabilir, seyir teraslarında manzaranın keyfini çıkarabilir, mesire alanlarında bir çay molası vererek huzurla doğayı hissedebilirsiniz.

Köprülü Kanyon

Antalya’da görülmesi gereken yerler listesinde doğa sporları için ayırmış olduğunuz bir yer var ise nokta atışı olacak seçim, Köprülü Kanyon’dur. Doğa yürüyüşü, kamp, rafting, kaya tırmanma gibi pek çok aktiviteyi yapabileceğiniz Köprülü Kanyon, 14 km uzunluğa sahip olması ile Türkiye’nin en uzun kanyonlarından biridir. Yüksekliği 100 metreyi bulan sarp kaya duvarları ve dar geçitleriyle dünya çapında pek çok doğa ve macera severin ilgisini çeken lokasyonlardan biridir. Ayrıca doğasını görmek isteyenler ve amatör olarak doğa sporlarını deneyimlemek isteyenler için de hocalar eşliğinde rafting gibi sporları deneyimleme şansı var. Türkiye’nin en büyük ve popüler rafting parkurlarından birine sahip olan Köprülü Kanyon’da profesyonellerle bu deneyimi yaşayarak seyahatinize unutulmaz bir anı ekleyebilirsiniz.