Logo

Güzel Bir Gün Geçirmek Adına İstanbul Anadolu Yakasında Gezilecek Yerler

Sekiz bin yıllık, pek çok farklı medeniyetin gelip geçtiği tarihe sahip, yedi tepeye ev sahipliği yapan ve iki farklı yakayı tek çatı altında birleştiren masalsı şehir, İstanbul! İstanbul’u anlatarak bitiremeyeceğimiz aşikar olsa da Anadolu Yakası’nda bulunan tarihi ve doğal güzelliklere bu içeriğimizde dikkat çekeceğiz. Yılın her döneminde milyonlarca turist ağırlayan, her sokağı, her tarihiyle büyüleyen İstanbul Anadolu Yakasında gezilecek yerleri sizler için listeledik.

1. Kız Kulesi

İstanbul Anadolu yakasında gezilecek yerler arasında yer alan ve Üsküdar’da bulunan Kız Kulesi, Anadolu Yakası’nın eşsiz tarihi güzelliklerinden olmasıyla birlikte İstanbul’un da simgesi haline gelmiştir. Milattan önce 410 yılında inşa ettirilen Kız Kulesi, 2500 yıllık bir tarihe sahiptir. Milattan sonra 1110 yılında ise İmparator Manuel Comnenos tarafında günümüzde halinin taslağı olarak nitelendirebileceğimiz haline gelmesini sağlamış. Osmanlı döneminde ise fener eklenerek tam olarak şuan göründüğü tasarımı yapılmış. Kız Kulesi, günümüzde hem müze hem restoran olarak hizmet vererek milyonlarca turiste ev sahipliği yapmaya devam ediyor. Haftanın her günü Salacak’tan kalkan teknelerle ya da hafta sonlarına özel Kabataş’tan kalkan tekneler ile Kız Kulesi’ne ulaşmak mümkün. Restorasyon sebebiyle geçici olarak kullanıma kapalı olan Kız Kulesi, yeniden ziyarete açılır açılmaz mutlaka görmeniz gerektiğini unutmayın. Tarihiyle, Avrupa Yakası’nın uçsuz bucaksız manzarasıyla büyülendiğiniz anlar yaşayacağınıza emin olabilirsiniz.

2. Beylerbeyi Sarayı

Batı ve Doğu mimarisinin ortak bir konsepti olarak ortaya çıkan Beylerbeyi Sarayı, Dolmabahçe Sarayı’nın mimarı tarafından Sultan Abdilaziz’in isteği üzerine Üsküdar’da inşa edilmiştir. Sultan Abdülaziz’in donanma tutkusu sebebiyle sarayın iç dekorasyonunda askeri çizimler, gemi halatları gibi unsurlar ön plana çıkmıştır. Dış tasarımında ise barok tarzının ince ince işlendiği, altın işçiliğinin kusursuz örneklerini görebilirsiniz. Ziyarete açık olan Beylerbeyi Sarayı’nda yalnızca Harem ve Mabeyn bölümleri gezilebilmektedir. Pazartesi günleri hariç olmak üzere haftanın kalan tüm günleri ziyarete açıktır. Tarih boyunca Fransa Kraliçesi, Winsdor Dükü gibi pek çok önemli siyasiye ev sahipliği yapmış olan Beylerbeyi Sarayı’nı ziyaret etmeden İstanbul seyahatinizi sonlandırmamalısınız.

3. İstanbul Oyuncak Müzesi

Göztepe’de Sunay Akın tarafından 2005 yılında kurulmuş olan İstanbul Oyuncak Müzesi, İstanbul İstanbul Anadolu Yakasında Gezilecek yerler arasında popülaritesini kazanmıştır. Tarihiyle etkileyen bir binada neredeyse 300 yıllık oyuncakların sergilendiği müzede 4000 oyuncak bulunmaktadır. 2012 yılında Avrupa Oyuncak ve Çocuk Müzeleri buluşması, ilk kez İstanbul Oyuncak Müze’sinde düzenlenmesiyle “oyuncak müzeleri başkenti” unvanı almıştır. Bu yönüyle de ülkemiz için ayrı ve gurur verici bir yeri olduğunu da söyleyebiliriz. Ülkemizde Gaziantep, Antalya, Kartal gibi oyuncak müzelerinin de açılmasına öncülük etmiştir. İstanbul Oyuncak Müzesi’ni Pazartesi günleri hariç haftanın 6 günü 10.00-18.00 saatleri arasında ziyaret edebilirsiniz. Özellikle çocuklar ile yapılacak muhteşem bir aktivite olmasıyla birlikte çocuklar kadar yetişkinlerin de büyülendiğini söylemeden geçmeyelim!

4. Anadolu Hisarı

İstanbul Anadolu yakasında gezilecek yerler içerisinde 7000 metrekarelik bir alanı kaplamasıyla bilinen ve tadını çıkarmak için kayda değer bir zaman harcamanız gereken Anadolu Hisarı, boğazın en dar olduğu yerde Rumeli Hisarı’nın tam karşısında konumlanmış durumda. Anadolu Hisarı, inşa edildiği dönemde yabancı ülkelerden boğaza girişleri kontrol etmek amacıyla kullanılmaktaydı. İstanbul Fethi sonrasında stratejik olarak önemini kaybetse de tarihi olarak kritik önemini hala taşıyor. Göksu Deresi’nin boğaz ile birleştiği yerde konumlanması, muhteşem yalılara komşu olması, İstanbul’un büyüleyici bir manzarasına ev sahipliği yapmasıyla mutlaka görülmesi, vakit geçirilmesi gereken bir yer olarak listenize girmeli! Ziyaretinizde Göksu Deresi kenarına konumlanmış olan mekanlarda vakit geçirmeyi ve hatta mümkün olursa derede tekne turuna çıkmayı unutmayın. 

5. Çamlıca Tepesi

İstanbul Anadolu yakasında gezilecek yerler arasında yer alan Çamlıca Tepesi, İstanbul’un en yüksek tepesine konumlanmıştır. Elbette en güzel manzaralarından birine sahip olan yerlerden biridir. Çamlıca Tepesi, küçük ve büyük olarak ikiye ayrılmaktadır. Küçük Çamlıca tepesi denizden 230 metre ve büyük Çamlıca tepesi de 268 metre yüksekliktedir. En yüksek noktadan Marmara Denizi, Adalar, Haliç ve Karadeniz manzarasının eşsiz bir birleşimini seyredebilirsiniz. Büyük Çamlıca Tepesi’nde manzara eşliğinde bir şeyler yiyip içilebilecek mekanlar bulunmaktadır. Bu keyfi yaşamadan, Çamlıca Tepesi’nde özellikle gün batımı saatlerinin tadını çıkarmadan İstanbul’dan dönmemeniz gerektiğini unutmayın.

6. Polonezköy Tabiat Parkı

Üç bin metrekarelik bir alana kurulmuş olan Polonezköy Tabiat Parkı, İstanbul’un en büyük parklarından biri olarak bilinir. 1994 yılında “doğa parkı” unvanı almış olan Polonezköy Tabiat Parkı, sarıçam, gürgen, karayemiş, funda gibi pek çok bitkiye ev sahipliği yapmaktadır. Dolayısıyla tertemiz havası ve doğanın verdiği huzurla burada keyifle vakit geçirmemek imkansız! Bisiklet, trekking, bisiklet gibi keyifli doğa sporu aktivitelerinin yanında piknik yapma seçeneğinizde mevcut. İstanbul’un beton yığınından kaçarak mental olarak yenilenmeye ihtiyaç duyduğunuz an listenin başına gelecek olan bu parkı mutlaka değerlendirmelisiniz.

7. Mihrabat Korusu

Sultan II. Abdülhamit’in egemen olduğu yıllarda Berlin Büyük Elçisi olan Sadullah Paşa, Mısırlı Abbas Halim Paşa’nın kızına bir hediye vermek istemesiyle 200 bin metrekarelik bir alana inşa edilen Mihrabat Korusu ortaya çıkmıştır. Tarih boyunca sultanlara, padişahlara, döneminin önemli kişilerine ev sahipliği yapmış olan koru, Anadolu Yakası’nın en güzel, en özel korularından biridir. Kendisi başka manzarası bambaşka bir etki bırakan bu yapı, Ortaköy, İstinye Koyu ve Rumeli Hisarı’nın tam karşısında bulunuyor. Toplantı, konser, düğün ve çeşitli etkinlikler için de sıklıkla tercih edilen Mihrabat Korusu’nda mutlaka bir kahve içmeli, manzaranın ve tarihin tadını çıkarmalısınız. Oraya kadar gitmişken Kanlıca yoğurdunu da mutlaka tatmanız gerektiğini de hatırlatmış olalım…

8. Anadolu Kavağı

İstanbul Anadolu yakasında gezilecek yerler arasında yer alan Anadolu Kavağı, Türkiye’nin en büyük metropoliten şehrinde bir sahil kasabası! Beykoz’da bir mahalle olan Anadolu Kavağı, İstanbul Boğazı’nı keyifle seyredebileceğiniz, şehrin kalabalığından uzaklaşıp bambaşka bir deneyim yaşayabileceğiniz Anadolu yakasında gezilecek yerlerin keyifli rotalarından biri! Burada kahvaltı, yemek ve kahve gibi seçeneklerin olduğu mekanlarda manzara eşliğinde harika atmosferin tadını çıkarabilirsiniz. Yoros ve Polonezköy kalesi gibi tarihi güzellikleri ziyaret edebilirsiniz.

9. Yoros Kalesi

Anadolu Yakası’nın en geniş tepesine konumlanmış olan ve Ceneviz Kalesi ismiyle de bilinen Yoros Kalesi, 13. Yüzyılda boğaz girişlerini kontrol etmek amacıyla inşa edilmiştir. İstanbul Anadolu yakasında gezilecek yerler arasında yer alan Yoros Kalesi’nde panoramik bir İstanbul manzarası izleyebilir, manzara eşliğinde güzel bir kahvaltı yapabilirsiniz. Üsküdar’dan kalkan ve 2 saatlik bir yolculuk yapacağınız vapurlarla Yoros Kalesi’ne ulaşabilirsiniz. Vapur keyfini de gezinizin içine katarsak kesinlikle etkili bir rota olacağını söylemek mümkün!

10. Haydarpaşa Garı

İstanbul Anadolu yakasında gezilecek yerlerin en başında gelen ve şehrin simgelerinden biri olan Haydarpaşa Garı’nı bizzat gitmemiş olsa da bir vapurda görmemiş olan ya da hiç duymamış olan biri yoktur. I. Abdülhamit dönemi eseri olan ve inşası iki yılda tamamlanan bu büyüleyici yapı, İstanbul-Bağdat demiryolunun başlangıç noktasıdır. 2010 yılında yaşanan yangın sebebiyle çok büyük bir hasar görmüş olan gar, şimdilerde restorasyon sürecinde… Restorasyonu tamamlanıp yeniden ziyarete açıldığı an bu yapıyı mutlaka gezilecek yerler listenize almalısınız. 

11. Büyükada

Sokakları, köşkleri, tarihi eserleri, müzeleri, tepeleri, plajları ile ziyaretçilerine kusursuz bir gezi rotası olan Büyükada, kesinlikle deneyimlenmesi gereken bir yer. İstanbul Anadolu yakasında gezilecek yerler arasında yer alan Büyükada’ya Eminönü, Maltepe, Kartal, Kadıköy, Bostancı, Beşiktaş, Kabataş, Avcılar ve Beşiktaş gibi pek çok yerden vapur kalkmaktadır. Büyükada’da Rum Yetimhanesi, Hamidiye Camii, Adakule, Prenses Koyu, Meryem Ana Kilisesi, Müslüman Mezarlığı, Reşat Nuri Güntekin’in evi gibi önemli noktaları ziyaret etmeden dönmemelisiniz. Teras Balık Restoran’da gün batımına nazır bir akşam yemeği yiyerek manzaranın tadını çıkarabilir, bisiklet kiralayarak huzur dolu ada sokaklarını gezebilirsiniz. Hiç şüphesiz pişman olmayacağınız, yeniden gelmek isteyeceğiniz bir rota olduğunu söyleyebiliriz.

12. Küçüksu Kasrı

İstanbul Anadolu yakasında gezilecek yerlerin en keyifli noktalarından Küçüksu Kasrı! Sultan I. Mahmut’un Göksu Deresi’nin kıyısına kendisinden sonra da farklı dönemler boyunca padişahlar tarafından kullanılan ahşap bir konak yaptırmıştır. Sultan Abdülmecit döneminde konak fazlaca hasar alıp yıpranmış duruma gelince Abdülmecit konağın aynı yerine Küçüksu Kasrı’nı inşa ettirmiş ve günümüzde yerli ve yabancı milyonlarca turiste ev sahipliği yapan etkileyici yapı ortaya çıkmıştır. Batı mimarisinden esinlenerek yapılan Küçüksu Kasrı’nın iç dizaynında İtalyan mermerleri, batılı tarz mobilyalar ve sanat eserleri ön plana çıkıyor. Küçüksu Kasrı’nı gezmeyi tamamladıktan ve tarihinden yeterince etkilendikten sonra kafesinde İstanbul manzarasına karşı kahvenizi yudumlayabilirsiniz.